check
הפקולטה בוחרת | הפקולטה למשפטים

הפקולטה בוחרת

הפקולטה בוחרת

 

החודש הראשון ללימודים הוא חודש עמוס בכל פקולטה – מכינים מערכת שעות, מתרגלים למרצים חדשים ומתחילים ללמוד נושאים חדשים. אבל מי שבא בשערי הפקולטה למשפטים בתקופה הזאת יגלה שאחד הנושאים העיקריים שכולם מדברים עליו הוא דווקא הבחירות, ולא לכנסת.

 

בניגוד לפקולטות אחרות באוניברסיטה העברית, הסטודנטים בפקולטה למשפטים נהנים מאגודת סטודנטים משלהם. אגודת הסטודנטים למשפטים מתפקדת באופן נפרד מהאגודה הכללית, ולמעשה אף קדמה לה. מדי תחילת שנה מתכנסים הסטודנטים בפקולטה ובוחרים את מועצת האגודה.

 

"האגודה חשובה מאוד", מסביר אריאל הכהן, סטודנט שנה ב' בפקולטה, ששימש כחבר במועצה בשנה שעברה. "כשתלמידי הפקולטה מאוגדים ביחד הם זוכים ליותר חופש פעולה וזכויות. זה לא ועד חוגי, זו ישות משפטית נפרדת, שנותנת הרבה יותר כוח לסטודנט".

 

לא רק הסטודנטים רואים באגודה כלי חשוב. חבר הסגל הממונה על ענייני תלמידים, פרופסור אסף חמדני, מסביר כי "הפקולטה ראתה בסטודנטים מאז ומעולם שותף הכרחי לתהליך קביעת מדיניות הפקולטה בנושא נהלי הוראה ולימודים".


המעורבות של האגודה בנעשה בפקולטה גדולה יותר מאשר בפקולטות אחרות. ממה זה נובע?

 

"התפישה המנחה אותנו היא שלפקולטה למשפטים של האוניברסיטה העברית מגיעים הסטודנטים הטובים ביותר מבין הפקולטות למשפטים בישראל, במטרה לקבל חינוך משפטי איכותי בסטנדרטים אקדמיים גבוהים. המטרה המשותפת לנו ולסטודנטים היא להבטיח שההקפדה על הסטנדרטים האקדמיים לא תפגע בחוויית הלמידה, ותביא לידי ביטוי גם את הקשיים הניצבים בפני כל סטודנט".

 

מה ההשפעה של אגודת הסטודנטים למשפטים על הפעילות האקדמית?

 

"האגודה נוטלת חלק פעיל בדיוני ועדת הוראה ויש לה משקיף בְּדִיוּני מועצת הפקולטה. המעורבות באה לידי ביטוי החל משלב ייזום הרעיונות לשיפור חוויית הלמידה בפקולטה, ועד לשלב של אישור שינויים בנוהלי ההוראה ובתקנון הפקולטה. במקרים רבים האגודה יוזמת שינויים ופועלת בתיאום עם מוסדות הפקולטה כדי לגבש אותם לנוהל מחייב. במקרים אחרים, מערבות רשויות הפקולטה את נציגי האגודה בתהליכי החשיבה לביצוע שינויים בתכנית הלימודים או נוהלי ההוראה. כמובן, נציגי האגודה גם מביעים את עמדתם בדיוני ועדת ההוראה או מועצת הפקולטה בנושאים הנוגעים לתלמידים".

   

שנה א - לומדים לרוץ

 

הבחירות למועצת האגודה מתקיימות לפי מפתח שנתוני – כל שנתון בוחר את הנציגים שלו מקרב הסטודנטים. הבחירות לשנתון שנה א' אמורות להתנהל על מי מנוחות, הרי רוב הסטודנטים רק עכשיו הכירו זה את זו. למרות זאת, שבעה מועמדים התחרו על המקומות במועצת האגודה.

בין המועמדים משנה א' היה רן פרימוביץ', בן 24 שמשלב משפטים עם יחב"ל.

 

למה אתה רץ?

 

"חשוב לי להיות מעורב ולעזור לשאר הסטודנטים, גם בפקולטה וגם בשנתון שלי. חשוב שיהיה נעים, שתהיה אווירה טובה בלימודים וגם שיהיה יותר קל. חוץ מזה, אני אוהב את הדברים האלה. ככה אני רגיל בחיים שלי. אי אפשר רק לימודים, צריך משהו שימלא יותר עשייה. האגודה זו פלטפורמה טובה ליישם את שני הדברים האלה".

 

אתה לא חושש שזה יפריע לך בלימודים?

 

"אני בטוח שקצת, אבל אני עובד יותר טוב כשיש לי ריבוי משימות. זה משהו שאני מוכן להקריב בשבילו".

rpedited

 

ביחד עם פרימוביץ' התמודד גם לב ריץ', בן 22, שמשלב לימודי משפטים עם התוכנית לתואר מוסמך במנהל עסקים.

 

מה אתה רוצה לעשות באגודה?

 

"אני חושב שצריך לנקוט יוזמה. אם יש בעיה כלשהי – צריך לתקן אותה", אומר לב. "האגודה היא הממשק שלנו מול הפקולטה, וכשיש איזשהו קצר בתקשורת, צריך לדעת לגשר על הפער".

 

 יש משהו ספציפי שאתה רוצה לקדם?

 

"לוודא שאין חיכוכים מיותרים. וגם, לדאוג לגיבוש המחזור והסטודנטים בפקולטה בכלל, ליצור אווירה פחות תחרותית". באופן טבעי קיים חשש, מצד חלק מהסטודנטים, לגבי שילוב הפעילות באגודה יחד עם הלימודים המאתגרים במהלך השנה.

 

צריך להפריד בין הדברים", משיא אריאל הכהן עצה למועמדים החדשים. "לכל אחד יש זמן, כל אחד יכול למצוא את הפינה שלו להתנדב, לעזור ולתרום".

levedit

יום הבוחר

 

כל המאמצים של המועמדים התרכזו ליום הבחירות. חלק נכבד מחברי המועצה בשנה שעברה התמודד לכהונה נוספת, כדי לשמר את הידע שנצבר במהלך השנה החולפת וגם, כפי שציין אחד המועמדים, "כי לא הספיקה לי שנה אחת".

 

על הבחירות מנצחת ועדת הבחירות, המורכבת מנציגי האגודה שבחרו שלא לרוץ פעם נוספת.

 

יושב הראש הוא משה אשכנזי, סטודנט שנה ג' בפקולטה. "בסופו של דבר המועמדים שייבחרו הם למועצת האגודה, שבוחרת את יושב הראש", מסביר אשכנזי.

 

 

 

 

 

ma1

 



 איך עברו הבחירות האלה?

 

"אנו זוקפים לזכות האגודה, שבשנה שעברה הייתה מאוד פעילה, את העובדה שהתקיימו בחירות פעילות בשלושת השנתונים. היו מקרים בעבר, שלא תמיד נמצאו מספיק מועמדים מכל שנתון".

 

והפעם?

 

"היה ביקוש רב. בסופו של דבר הגישו את מועמדותם שישה תלמידים משנה ג', שמונה תלמידים משנה ב' ושבעה תלמידים משנה א'. רק בשנה ד' לא התקיימו בחירות, כיוון שמלבד שניים מהנציגים מן השנה שעברה, רחלי מלר וזיו שוורץ, לא הוגשו מועמדויות".

 

שיעור ההצבעה משביע רצון?

 

"ניסינו לעודד את המעורבות של הסטודנטים בבחירות ואכן נרשמו שיעורי הצבעה גבוהים. בבחירות השתתפו כ-600 סטודנטים – כלומר כ-200 סטודנטים בכל שנתון".

 

מועצת האגודה החדשה: לראשונה, יושבת-ראש

 

בסוף יום הבחירות התפרסמו התוצאות, ואכן חברים רבים במועצת האגודה בשנה החולפת זכו להיבחר שוב, בהם גם שירה לבנה, נציגת שנה ב'. עם התכנסות מועצת האגודה נבחרה שירה ליושבת-הראש החדשה, האישה הראשונה שנשאה בתפקיד.

 

למה בעצם צריך את האגודה?

 

"האגודה דואגת באופן ספציפי לאינטרסים של הסטודנטים למשפטים, אם הם אקדמיים, חברתיים או רווחה. כל אחד עושה את מה שהוא הכי טוב בו – אנחנו מאוד טובים בחברתי ובאקדמי, והאגודה הכללית מאוד טובה ברווחה – כך שיש חלוקת עבודה בינינו. האגודה מספקת מענה אישי יותר לסטודנטים למשפטים – אנחנו מכירים אישית את הנבחרים. לכל שנתון יש את הנבחרים שלו שמייצגים את האינטרסים הייחודיים שלו".

 

מה אתם עושים בתחום האקדמי?

 

"לכל שנתון יש נציג אקדמי, ומעליו יש סגן יושבת-ראש אקדמי שמרכז את התחום. אנו בקשר ישיר עם סגן הדיקן, שאחראי על הפן האקדמי מצד הפקולטה. אנחנו מטפלים בפניות אישיות, כגון היעדרויות עקב מילואים וכדומה, אבל גם בנושאים יותר כלליים. כך, למשל, בנוגע למהפך האחרון שנעשה באוניברסיטה לגבי מועדי המבחנים, הבענו את האינטרסים של הסטודנטים למשפטים, שהשינוי פגע בהם. בנוסף, אנחנו מנסים להביא קצת העשרה. לדוגמה, מפגשי 'מאחורי הגלימה' – פגישות אינטימיות יחסית בין סטודנטים לאנשי משפט שמאפשרות להרחיב מעט מעבר לחומר שנלמד בכיתה".

 

sl

ומלבד התחום האקדמי?

 

"בתחום החברתי רשמנו כמה הישגים בשנה החולפת: פתחנו את מועדון הסטודנטים, שזכה לכינוי 'החתו"ל', בו הסטודנטים יכול לנוח וליהנות קצת בין השיעורים. בסוף השנה אירגנו את נשף סיום השנה, שהולך והופך למסורת בפקולטה. בנוסף, במהלך השנה היו גם מסיבות פקולטאיות רגילות וגם אירועים אחרים כמו כנסים או אירועי הקרנת סרטים נבחרים על-ידי סגל המרצים".

 

דובר האגודה ויושב-הראש שלה בשנת תשע"ב, ג'וני גרין, הוסיף כי "אגודת הסטודנטים למשפטים ממשיכה את המסורת העשירה של מעורבות ואקטיביות בחיי הסטודנטים למשפטים. היום, יותר מתמיד, האגודה מצדיקה את קיומה ומוכיחה שוב ושוב שאין מי שיכול לתת מענה לצרכי הסטודנטים שלנו יותר טוב מאגודת משפטים. תפקיד חבר מועצה באגודה הוא תובעני ומאתגר, במיוחד בשל הערוצים והמישורים הרבים בהם פועלת האגודה, ועם זאת הוא מהווה כמובן תפקיד מספק ומעשיר. האגודה גאה ברקורד המרשים שלה, וחבריה שמחים להמשיך להעניק שירותים ומענה לכלל הסטודנטים למשפטים, במגוון תחומים עצום, וברמה הגבוהה ביותר."