check
מה אתם יודעים על מכוני המחקר השונים בפקולטה? | הפקולטה למשפטים

מה אתם יודעים על מכוני המחקר השונים בפקולטה?

סופי קוסשוילי

 

בפקולטה למשפטים פועלים מספר מכוני מחקר משפטיים – המכון לחקר המשפט העברי, מכון סאקר, המרכז לחקר הרב תרבותיות והמגוון, מרכז המחקר להגנת הסייבר, מרכז אהרון ברק למחקר משפטי בינתחומי, מרכז מינרבה לזכויות האדם ועוד – אך מבדיקה קצרה נראה כי לא כולם מוכרים לסטודנטים בפקולטה שלנו. החלטנו לעשות קצת סדר בבלאגן ולספר לכם על שניים מהמכונים המופלאים הפועלים במסגרת הפקולטה.

 

״אכן התייחסה האומה היהודית אל המשפט העברי, בכל תקופותיה ובכל תפוצותיה, כאל קניינה המיוחד כחלק מנכסי צאן ברזל של תרבותה. פירושו של דבר, חוק זה שימש בעבר חוקם הלאומי של היהודים, ואף היום נושא הוא אופי לאומי זה לגבי היהודים באשר הם שם״.

נשיא ביהמ"ש העליון, שמעון אגרנט, ע"א 191/51 סקורניק נ' סקורניק 

 

ניחשתם נכון, והמכון הראשון הוא המכון לחקר המשפט העברי.

המכון לחקר המשפט העברי ע"ש ישראל מץ משמש כאכסניה המחקרית הראשונה במעלה, בארץ ובעולם, של מחקר המשפט העברי והוראתו. המכון הוקם לפני למעלה מחמישים שנים, בשנת 1963, ביוזמת המשנה לנשיא בית המשפט העליון (בדימוס)  פרופ' מנחם אלון ז"ל, ובראשו עומד כיום ד״ר בנימין פורת.

 

עיקר פעילותו והישגיו של המכון הם בארבעה תחומים:

הראשון, העמדת דור חוקרים מעולים שתופסים כיום עמדות מפתח במחקר המשפט העברי והוראתו באוניברסיטאות ברחבי הארץ. המכון מציע מסגרות ללימודים מתקדמים במשפט עברי (תואר שני ותואר שלישי), שעתידות להצמיח את דור העתיד של החוקרים.

השני, פרסום ספרים ומחקרים ברמה מדעית גבוהה במגוון רחב של נושאים שנועדו, בין היתר, לאפשר נגישות לספרות המשפט העברי ולמקורותיו למורים, לסטודנטים ולאנשי משפט. ביניהם יש למנות את המפעל המונומנטלי של מפתוח ספרות השו"ת בתקופת הראשונים.

השלישי, הוצאת שנתון המשפט העברי המשמש כאכסניה החשובה ביותר במקצוע, זה ואשר רכש במרוצת השנים מעמד של כתב עת חשוב המוביל בתחומו. עשרים ושמונת כרכיו שהופיעו עד כה כוללים מגוון מחקרים עשירים ואיכותיים בנושאים קלאסיים ומודרניים שנכתבו על ידי מיטב החוקרים. לאחרונה קיבל המכון לידיו את כתב העת The Jewish Law Annual אשר כרכיו רואים אור במסגרת פרסומי המכון.

הרביעי והאחרון, ייסוד ספרייה בעלת אוסף ייחודי, עשיר ומגוון, בכל תחומי ספרות ההלכה, מחקר המשפט העברי וספרות נלווית, שמשמשת כספרייה החשובה ביותר בתחום זה בארץ ובעולם, ושמשירותיה נהנים תלמידים, חוקרים ומשפטנים.

בשנים האחרונות קלט המכון לחקר המשפט העברי דור חדש של חוקרים צעירים, הממשיכים את המסורת המפוארת של המכון בתחומי המחקר וההוראה. במסגרת המכון מתקיימת פעילות תוססת בתחומי מחקר המשפט העברי והוראתו, המשמשת מסגרת לכל העוסקים בתחום.

המכון מארח מדי שנה את טובי החוקרים במשפט העברי, ומזמינה אותם להציג ממבחר פירות המחקר העדכניים שלהם במסגרת סדנה מתקדמת למשפט עברי. הסדנה משמשת בימה לדיון במאמרים חדשים הנכתבים בתחום המשפט העברי. משתתפים בה תלמידי הפקולטה המעוניינים להרחיב אופקיהם בתחום המשפט העברי וכן קהיליית החוקרים של המשפט העברי.

מפגש מעניין שיהיה בקרוב הוא השולחן העגול השנתי:  המשפט העברי בפסיקת בתי המשפט, בעניין ייצוג סיעות המיעוט בוועדות של הרשות המקומית (בעקבות עע"מ 1207/15 רוחמקין נ' מועצת העיר בני ברק). המפגש יתקיים ביום א׳, א' בתמוז תשע"ז 25.6.2017.

המכון למשפט עברי- השולחן העגול

 

לפרטים ושאלות מוזמנים לפנות לד״ר הילה בן אליהו:  Hila.beneliyahu@mail.huji.ac.il

 

 

המכון השני העוסק בפעילות משפטית ענפה, זהו המכון למחקרי חקיקה ולמחקר השוואתי ע"ש הרי ומיכאל סאקר.

 

המכון למחקרי חקיקה ולמחקר השוואתי ע"ש הרי ומיכאל סאקר משמש כזרוע המחקרית המרכזית של הפקולטה למשפטים, ומלבד זאת הוא בית הוצאה לאור בתחום המשפט. מכון סאקר הוא המכון הוותיק ביותר הפועל בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, הוא מנוהל על ידי ועד מנהל וועדה אקדמית ובראשו עומד פרופ׳ גיא דוידוב.

בשנות פעילותו הראשונות סייע המכון בידי משרד המשפטים וגורמים רשמיים אחרים שעסקו במלאכת החקיקה, בהכנת עבודות מחקר וניירות עמדה לקראת חקיקה ואף בניסוח הצעות חוק. עם השנים פעילות המכון השתנתה מעט, וכיום שוקד המכון בעיקר על קידום המחקר המשפטי במגוון רחב של תחומים. המכון עושה זאת על ידי ארבעה תחומי עיסוק עיקריים: פרסום ספרים; ביצוע כנסים בינלאומיים ולאומיים, בארץ ובחו"ל, תוך שיתוף פעולה עם מוסדות מחקר זרים וישראליים; תמיכה במחקר על ידי הענקת מלגות פוסט-דוקטורט המאפשרת לחוקרים צעירים לפתח את מחקרם במסגרת המכון, תוך השתלבות בפעילות המחקרית הענפה המתקיימת בפקולטה; וסיוע כספי לביצוע מחקרים של חברי סגל הפקולטה.

כחלק מפעילותו, אחראי המכון גם על הוצאת כתבי עת בתחום המשפטים והקרימינולוגיה: ״משפטים״, כתב עת המפרסם מאמרים משפטיים של משפטנים ותיקים וצעירים, וכתב העת ״חוקים״, אשר עוסק בהערות והצעות חקיקה. העורכים וחברי המערכת של שני כתבי עת אלו הם סטודנטים האחראים על כל היבטי המערכת, מההחלטה האקדמית על אילו מאמרים ראויים לפרסום ועד להבאתם לדפוס. כתב עת נוסף הוא "קרימינולוגיה ישראלית" של האגודה הישראלית לקרימינולוגיה.

 כאמור, עיקר הפעילות של המכון כיום הוא מחקר ובית הוצאה לספרים אקדמאיים. השנה יצא המכון בפרויקט שכוונתו לסייע באופן ישיר יותר במחקרים הנוגעים לחקיקה. הפרויקט, הנעשה בשיתוף פעולה עם כתב העת "חוקים" ופרויקט "משפט וסייבר" במרכז המחקר הבינלאומי להגנת סייבר, קורא למשפטנים לכתוב מאמרים בנושאים ספציפיים שייבחרו על ידי המכון. הרעיון שעומד בבסיס הפרויקט הוא לעודד אנשים לכתוב על הנושא הנבחר שייתכן שטרם זכה לכתיבה משפטית מעמיקה, ומבקש מהכותבים לחקור על הנושא בצורה פרקטית יותר, כך שהכתיבה תהיה לא רק ברמה התיאורטית אלא גם ברמה הפרקטית.

כאשר נבחר נושא, המכון מארגן כנס שמגיעים אליו משפטנים שונים בתפקידי מפתח במדינה, אקדמאים וחברי כנסת, ומטרתו לעודד שיח בין החוקרים לבין האנשים שמשפיעים על החקיקה, כך שכל אחד מהצדדים יוכל לשמוע ולהשמיע את דעותיו. בשלב הבא מתבקשים המעוניינים להציע הצעות מחקר שמביניהן ייבחרו מספר כותבים. הכותבים שיגיעו עם הרעיונות הנבחרים יקבלו סיוע כספי, תמיכה וליווי מהמכון. התוצר הסופי – המאמרים – יתפרסמו בגיליון מיוחד שיוקדש לנושא.

הפיילוט הראשוני בפרויקט כבר החל, והמכון קיבל שפע הצעות לכתיבה שמהן נבחרו ההצעות הטובות ביותר. הגיליון המיוחד הראשון יתפרסם בסוף יוני הקרוב ונושאו יהיה  ״המשפט והמרחב הקיברנטי".

 

 

לפרטים נוספים ולהתעניינות בפרויקטים נוספים של המכון, ניתן להיכנס לאתר המכון שכתובתו: http://sacherinstitute.huji.ac.il/