משפטים ועבודה סוציאלית- הילכו שניים יחדיו?

משפטים ועבודה סוציאלית – הילכו שניים יחדיו?

מכל השילובים המעניינים שמציעה הפקולטה למשפטים, בולטת במיוחד התוכנית המשותפת עם בית הספר לעבודה סוציאלית. למרות השוני הרב בין התחומים, הסטודנטיות בתוכנית דווקא רואות בהם השקפות עולם שמשלימות זו את זו.

 -יובל שמחי-

 "ליוויתי לבית המשפט אישה שחוותה אלימות קשה מצד בן זוגה. היה לה עורך דין מטעם המדינה. בעקבות חששות שהיו לה מההליך ומתוצאותיו היא פנתה אליו, כדי לנסות ולהבין מה יקרה לה. הוא היה מאוד חסר סבלנות וענה לה שהיא צריכה להיכנס לבית המשפט ולראות. ראיתי עד כמה הוא לא מבין את ההשלכות של המשפט על חייה, ושמתי לב כמה היא צריכה עידוד ותמיכה." כך מספרת הודיה מושל, סטודנטית בשנה ד' המשלבת עבודה סוציאלית ומשפטים, כשהיא נשאלת איפה היא רואה את החיבור בין שני החוגים שהיא לומדת.

 

לכאורה, משפטים ועבודה סוציאלית הם שני תחומים שונים, שני שדות רחוקים, שדורשים השכלה והכשרה שונה. אך התוכנית הייחודית המוצעת בפקולטה למשפטים משלבת בין שניהם ומציעה זווית ייחודית הן למשפטן והן לעובד הסוציאלי. "הרבה תלמידות בתוכנית יגידו ששני התחומים משלימים אחד את השני. כל אחד מהמקצועות נראה לי מאוד חסר כשהוא עומד בפני עצמו. לדעתי, עולם המשפט נוגע בכל תחומי החיים: לאן שלא נסתכל, בכל נושא ובכל תחום, בכל עבודה ובכל מוסד, ניתן למצוא את המשפט. זה תמיד כלי מאוד חשוב. בעיניי, גם עבודה סוציאלית היא תחום שנמצא בכל הרבדים של החיים", מספרת נעה ברוך, סטודנטית הלומדת בתוכנית מזה שנתיים.

 

תלמידה נוספת, לנה רומנובסקי, גם היא בשנתה השנייה בתוכנית מספרת: "נקודת החיבור ברורה ברגע שאת מחדדת את העדשה ומתחילה לשים לב. האמת היא שקל מאוד להתעלם מזה. בכל שיעור בעבודה סוציאלית יש את הרגע הזה שבו אני אומרת לעצמי 'בגלל זה צריך ללמוד גם משפטים'. סיפורים של סטודנטים רבים, ממקומות הכשרה שונים, מראים עד כמה חסר הצד הנוסף וההבנה הרחבה יותר, שנותן עולם המשפט."

 

הודיה מושל

התואר המשותף בעבודה סוציאלית ומשפטים נחשב לאחת התוכניות היוקרתיות ביותר שמציעה הפקולטה למשפטים. סטודנטים בתוכנית נדרשים לצבור 209 נקודות זכות תוך ארבע שנים. בנוסף, עליהם לבצע הכשרות מעשיות שדורש החוג לעבודה סוציאלית ולהשלים חובות הקשורות לתואר במשפטים. אין ספק ששגרת חייהם של הסטודנטים בתוכנית, על אף היותה מגוונת, מעניינת ומעשירה, היא גם עמוסה מאוד. "אנחנו מתמודדות עם העומס בעיקר בזכות עזרה הדדית. אנחנו מנסות לגייס את הכוחות של כולנו ולפעול יחד ובשיתוף פעולה. היינו שמחות אם הייתה תוכנית מיוחדת המציעה מלגות לסטודנטיות וסטודנטים, שלומדים עבודה סוציאלית יחד עם משפטים. זאת מתוך הבנה של חשיבות ההכשרה המשפטית בתחום העבודה הסוציאלית מצד אחד, והחשיבות של ראייה חברתית למשפטנים מהצד השני", אומרת לנה. "צריך סדר עדיפויות. הרבה מאיתנו, למשל, מתקשות לעבוד כי מערכת השעות מאוד עמוסה", מוסיפה נעה.

 

איך נראה שבוע בחייה של סטודנטית בתוכנית המשותפת של עבודה סוציאלית ומשפטים?
"אנחנו לומדות חמישה ימים ארוכים בשבוע. למעשה, אנחנו לומדות שני תארים במקביל", מספרת לנה. הסטודנטיות בתוכנית נמצאות באוניברסיטה בכל יום, על מנת להספיק לצבור כשישים נקודות זכות מדי שנה. "מאוד עמוס. אני לומדת חמישה ימים בשבוע גם בשנה ד', מדובר במסלול קשה", אומרת הודיה.

 

מה הוביל אתכן לבחור בשילוב הזה?
נעה מספרת: "הייתי קצינת נפגעים בצבא והיה לי מאוד ברור שאלמד עבודה סוציאלית כשאשתחרר. כשהתחלתי לברר על הלימודים והמקצוע, הרגשתי שמשהו חסר. חשבתי שהכלי המשפטי יכול להיות יעיל ומשמעותי יותר בשילוב עם עבודה סוציאלית. בעצם, באתי ללימודי המשפטים מהמקום של להיות עובדת סוציאלית שיש לה כלי נוסף." לנה, לעומתה, דווקא התעניינה קודם בלימודי המשפטים. "הייתי קצינת ת"ש בצבא וסלדתי מהעובדות הסוציאליות שעבדתי איתן במסגרת תפקידי. הייתי בטוחה שאת זה אני לא הולכת ללמוד. עם זאת, חיפשתי ללמוד משהו שיהיה מעין כלי חברתי וחשבתי שמשפטים הוא כלי כזה. לאחר מכן, רציתי לראות מה ניתן להוסיף, כי התחום משפטי הרגיש לי חסר כשהוא לבדו. הסתכלתי על הרבה תוכניות ושום דבר לא הרגיש 'נכון'. לבסוף, גיליתי על השילוב עם עבודה סוציאלית. באותה תקופה, עדיין חשבתי שאין שום סיכוי שאהיה עובדת סוציאלית, אבל זה נפל על נקודה נכונה. במהלך הלימודים, החשיבה שלי השתנתה ועכשיו אני רואה את עצמי הרבה יותר בתחום של עבודה סוציאלית מאשר במשפטים."

לנה רומנובסקי

גם הודיה הגיע לשילוב הזה מסיבות דומות. "רציתי ללמוד משהו שישלב נקודת מבט חברתית וידעתי שמשפטים כתואר נפרד לא יספיק לי מהבחינה הזו. בשירות הלאומי הייתי מדריכת כיתה י"ב בכפר נוער. הייתה לי תלמידה עם אבא מתעלל, והעובדת הסוציאלית אמרה שהיא לא יכולה לעשות כלום כי התלמידה כבר לא קטינה. בנוסף, היא לא הצליחה להסביר לאותה נערה מה היא עצמה יכולה לעשות על מנת להתגונן. באותו הרגע, הרגשתי שלעובדים סוציאליים אין כלים שהם יכולים להעביר הלאה כדי לחזק את מטופליהם, ולכן שילבתי דווקא את התחום הזה עם משפטים."

 מה היתרון שיש לתוכנית?

"אפשר להגיד שמי שמסיימת את התוכנית מקבלת נקודת מבט מאוד ייחודית שתלווה אותה לכל החיים. השילוב של שני העולמות יוצר הכשרה רחבה ועשירה", אומרת נעה. הודיה מדגימה: "אני לא חושבת רק על איך לטפל, או איך לסייע משפטית, אלא על איך לשלב את שניהם. אני מקווה שבעתיד אוכל למצוא תחום או עיסוק שישלב את המשפט עם העבודה הסוציאלית וכל המשתמע ממנה."

 

נעה מספרת שלפני מספר ימים הגישו לנה והיא טפסים להכשרות המעשיות של עבודה סוציאלית, שיתחילו בשנה הבאה. "אני חושבת שיש ניסיון למצוא תחומים בעבודה סוציאלית שמתחברים למשפטים; אבל בעיניי, בעצם, בכל תחום יש ממשק לתחום השני". הודיה, שכבר התחילה את ההכשרות המעשיות בשנה שעברה, מספרת שהצליחה למצוא את החיבור. "שובצתי בשירות המבחן למבוגרים. היה לי מטופל בן עשרים, שעבר עבירה קצת אחרי שמלאו לו שמונה עשרה. במהלך השנה ליוויתי אותו, ותוך כדי כך שמתי לב שזו הייתה העבירה הראשונה שלו. מדובר במקרה שנפל בין הכיסאות מבחינה משפטית, כי העבירה הייתה לא משמעותית. כתוצאה מההרשעה חייו נהרסו. הוא לא היה באף במסגרת. הוא עבד כשומר ולאחר ההרשעה הוא נאלץ לעזוב את עבודתו. בעיניי, ההרשעה לא הייתה הוגנת ולכן פניתי לקליניקות בפקולטה ונעזרתי בהן. בעזרתן יכולתי להגיש בקשה לבית המשפט בנושא. הבקשה התקבלה וההרשעה נמחקה. אני חושבת שפה ממש יכולתי לשים את האצבע על התפר שבין שני העולמות." בנוסף מציינת הודיה שיש הכשרות מעשיות נוספות בעבודה סוציאלית שמשתלבות נהדר עם משפטים. למשל, עיסוק בתחום הדיור הציבורי.

 

נעה ברוך

נראה שרב המשותף על המפריד, ושהתחום המשלב בין משפט לעבודה סוציאלית הולך וצובר תאוצה. לנו נותר רק לקוות שהנושא ימשיך להתפתח ושסטודנטים וסטודנטיות נוספים ישתתפו בתוכנית.