שיתוף פעולה בין הפקולטה לארגון WIPO פותח הזדמנויות בתחום הקניין הרוחני
|
|
הפקולטה למשפטים חתמה באחרונה על הסכם שהעמיק את שיתוף הפעולה הקיים בינה לבין WIPO, הארגון הייעודי של האו"ם בתחום הקניין הרוחני. במסגרת ההסכם יוכלו תלמידי הפקולטה, שכבר עתה מציעה מבחר גדול של קורסים והזדמנויות מחקר בתחום הקניין הרוחני, לשמש כמתמחים בארגון, וזאת בנוסף לשיתופי הפעולה הקיימים כבר כיום בין הפקולטה ל-WIPO.
הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית מקפידה להישאר בחזית המחקר והלימודים ומנסה לשלב בין השניים. לשם כך פועלת הפקולטה לעתים קרובות בשיתוף פעולה עם כמה מהגופים המובילים בעולם בתחומים שונים, כדי לתת לסטודנטים ולחוקרים שלה את ההזדמנות הטובה ביותר לממש את מלוא הפוטנציאל המקצועי שלהם. דוגמא לשיתוף פעולה שכזה הוא שיתוף הפעולה ארוך השנים בין הפקולטה וארגון WIPO, אשר הועמק לאחרונה ובמסגרתו יוכלו בוגרי הפקולטה לצאת להתמחות בארגון.
|
ארגון WIPO (ראשי תיבות של World Intellectual Property Organization, ארגון הקניין הרוחני העולמי) הוא סוכנות מיוחדת של האו"ם, שנוסדה ב-1967 כדי לקדם את ההגנה על הקניין הרוחני. הארגון משמש כמוקד עולמי בכל הקשור לעיסוק בדיני הקניין הרוחני, וחברות בו 186 מדינות. הארגון חולש על אכיפת אמנות ומנגנונים בינלאומיים רבים דרך משרדיו הראשיים בז'נבה שבשווייץ. בנוסף, WIPO עוסק גם בתקינה, ומארגן פעילות ענפה במחקר ובגיבוש מדיניות קניין רוחני בתחומים שונים.
|
|
"הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית היא אחת המובילות בישראל בתחום הקניין הרוחני", מסביר ד"ר גיא פסח. לדבריו, חשיבותו של שיתוף הפעולה עם WIPO נובעת מן הרצון לשמור על המעמד המוביל. ד"ר פסח, מרצה בכיר בפקולטה בתחומי זכויות יוצרים, משפט וטכנולוגיה וקניין רוחני, כתב את עבודת הדוקטורט שלו בנושא "זכות יוצרים וחופש העיתונות" בהנחיית פרופ' יהושע ויסמן. לאחר שהמשיך לפוסט דוקטורט באוניברסיטת ייל בארצות הברית, היה ד"ר פסח לחבר הסגל הראשון שהצטרף לפקולטה מתוך כוונה שיתמחה בתחומי הקניין הרוחני. מאז הרחיבה הפקולטה למשפטים את הסגל בתחום, וכיום מלמדות וחוקרות בה גם ד"ר קטיה אסף וד"ר מיכל שור עופרי. "מבחינת היצע הקורסים והסמינרים – אנחנו בין המובילים בארץ בתחום", אומר ד"ר פסח. "הדבר מורגש הן בלימודים לתואר ראשון, הן במגמת קניין רוחני במסגרת התואר השני, והן בפעילות מחקרית ענפה בתחום".
במצב עניינים שכזה היה זה אך טבעי שהפקולטה למשפטים תשאף לשיתוף פעולה מעמיק יותר בינה לבין ארגון WIPO. אשת הקשר של ישראל ב-WIPO היא עורכת הדין לי מאור, שהיא בעצמה בוגרת של הפקולטה, במגמת קניין רוחני, משפט וטכנולוגיה (תואר שני), אשר תרמה רבות לקשרים ההדוקים ולהרחבת שיתופי הפעולה בין הפקולטה לבין WIPO. "שיתוף הפעולה של הפקולטה עם WIPO החל לפני כעשר שנים, ומאז הוא רק צמח והתפתח".
מה לגבי נציגים מהפקולטה למשפטים? "הפקולטה שלנו, כמארגנת הסמינר השנתי, נהנית מן הפריבילגיה להטיס לז'נבה כחמישה סטודנטים וסטודנטיות מצטיינים, בעלי רקע ועניין בתחום הקניין הרוחני, אשר נוטלים חלק בסמינר. בחלק מן השנים אותם סטודנטים וסטודנטיות שכתבו עבודות מחקר בתחום הקניין הרוחני אף הציגו את עבודותיהם במסגרת הסמינר, וזוהי ללא ספק הזדמנות נהדרת לכל סטודנט. החוויה היא חוויה ייחודית לסטודנטים אשר זוכים לבקר בארגון בינלאומי של האו"ם, פוגשים סטודנטים ממוסדות אקדמיים מובילים ברחבי העולם, ובעיקר מרחיבים את אופקיהם בתחום הקניין הרוחני".
|
למה הכוונה? "הרעיון הוא לבחון אינטראקציות של תחום הקניין הרוחני עם היבטים מוסדיים שונים. לדוגמה, היחס בין קניין רוחני והיבטים ממסדיים של המדינה או תפקיד מוסדות בינלאומיים, וכן מוסדות מחקר ומוסדות שלא למטרת רווח. הכנס הזה צפוי להתרחש בשבוע האחרון במאי במטהWIPO בז'נבה. הפקולטה תוציא השנה, כשנים קודמות, משלחת לסמינר, ובקרוב צפוי לצאת קול קורא בנושא".
כאמור, באחרונה שיתוף הפעולה של הפקולטה עם WIPO רק התהדק. לאחר שנים רבות שבהן כלל שיתוף הפעולה בעיקר כנסים וסמינרים, נפתח מסלול התמחות עבור בוגרי הפקולטה, שבמסגרתו יוכלו תלמידים לנסוע למספר חודשים ולהתמחות בארגון WIPO עצמו, וכך למצוא עצמם "במרכז העצבים" של עולם הקניין הרוחני.
|
ד"ר גיא פסח
|
מה קורה בסמינר? "הפקולטה היא זו שמארגנת את הסמינר, ומשתתפים בו נציגים מעשרת המוסדות האקדמיים המובילים בעולם בתחומי הקניין הרוחני. מדי שנה אנחנו בוחרים נושא ייחודי ומזמינים מרצים ותלמידי מחקר מהמוסדות השונים להציג עבודות מחקר ומאמרים הקשורים לנושא באותה שנה. הסמינר נערך במשך שלושה ימים ומאפשר לחוקרים מרחבי העולם לפגוש ולשמוע זה את זה".
מה צפוי להיות בכנס הקרוב? "המשתתפים בכנס הקרוב, וזו לא רשימה ממצה, מגיעים מהפקולטה למשפטים של האוניברסיטה העברית, בית הספר למשפטים בג'ורג'טאון, מכון מקס פלנק לקניין רוחני במינכן, CEIPI – המרכז לקניין רוחני באוניברסיטת שטרסבורג, הפקולטה למשפטים באוניברסיטת ז'נבה, בית הספר למשפטים באוניברסיטת קונטיקט, הפקולטה למשפטים באוקספורד, ואוניברסיטת אמסטרדם. השנה הנושא הוא קניין רוחני, מוסדות וארגונים".
מה כולל שיתוף הפעולה עם הארגון? "במהלך השנים האחרונות שיתוף הפעולה עבד בשני כיוונים. מצד אחד הארגון שיתף עימנו פעולה בארגון כנסים בנושאים שונים העומדים על סדר היום הציבורי בתחום הקניין הרוחני. מנגד, הפקולטה עצמה לקחה חלק בפרויקטים נקודתיים של WIPO. גולת הכותרת של התהליך הוא סמינר שנתי בתחום הקניין הרוחני. התחלנו לערוך אותו בז'נבה תוך שיתוף פעולה עם WIPO לפני שמונה שנים, ואנו מקפידים לחזור עליו מדי שנה".
|
מה השתנה בעקבות ההסכם החדש? "לפי ההסכם האחרון שחתמה הפקולטה עם WIPO, מדי שנה בוגר או בוגרת של הפקולטה, בעלי תואר ראשון במשפטים ותואר שני בתחום כלשהו – משפטים או לאו – יוכלו להתמחות בארגון. ההתמחות תארך בין שלושה לשישה חודשים, במהלכם הארגון יציב את המתמחה במחלקת WIPOLEX. מחלקה זו אחראית על מאגרי החקיקה והמשפט המשווה של הארגון. קול קורא ראשון צפוי להתפרסם בקרוב. זוהי כמובן הזדמנות קורצת במיוחד לבוגרים שלנו, בעלי עניין בתחום הקניין הרוחני, שמבקשים לקבל זווית בינלאומית באחת הזירות המשמעותיות ביותר בתחום".
מה צפויים המתמחים לעשות במסגרת ההתמחות? "התפקיד המרכזי של WIPOLEX הוא להיות אחראי על תרגום מכלול דברי החקיקה בנוגע לקניין רוחני לשפות שונות, כדי שיהיו זמינות לארגון ולחבריו. המתמחים יעשו גם עבודת מחקר וריכוז מידע ונתונים משפטיים לגבי כל מדינה. מטבע הדברים, אנחנו מניחים שהמתמחים יקדישו חלק נכבד מהזמן שלהם לעבודה על התיק הישראלי, וינגישו את החומרים הנוגעים למדינת ישראל לחברי הארגון. כמובן זה יהיה רק חלק מהעבודה, וסביר מאוד שהם יזכו לטעימה נוספת מהנושא".
|
ד"ר מיכל שור-עופרי
|
כלומר, זוהי עוד הזדמנות עבור הסטודנטים לקבל טעימה בינלאומית רחבה יותר? "בהחלט, וזה מצטרף לסמינרים ולכנסים. הסמינר שלנו הוא אחד מהיחידים בעולם שמאפשרים לחוקרים או תלמידי מחקר בתחילת דרכם להציג את העבודות שלהם לקהל מגוון – שכולל חוקרים ותלמידי מחקר בתחילת דרכם אף הם, וכן בפני אנשי סגל וותיקים ומבוססים. לנו האקדמאים יש הרבה כנסים, אבל כנס שכזה הוא הזדמנות ייחודית לסטודנטים שלנו".
והניסיון מלמד שזה מסייע? "כמעט כל האנשים שכתבו דוקטורט בתחום הקניין הרוחני באוניברסיטה העברית הציגו גם בסמינרים האלו, כגון ד"ר מיכל שור-עופרי שהצטרפה בינתיים לסגל שלנו כמרצה בכירה וכן אחרים רבים וטובים. באופן כללי, זוהי דרך מאוד טובה לחוקרים בתחילת הדרך ליצור קשרים בינלאומיים. בסמינרים הם פוגשים אנשים שנמצאים בשלבים מקבילים להם, וכן מתקדמים יותר, מארצות שונות. אנחנו משתדלים לבחור אנשים שהם לא רק תלמידים מצטיינים, אלא גם בעלי רקע ועניין מובהק בקניין רוחני, כפי שהתבטא במהלך התואר. הסוגיות הן 'בקו האש' של המחקר העדכני. זו חוויה אינטלקטואלית ברמה גבוהה במיוחד מבחינת התכנים".
|