בוגרי הפקולטה מסייעים מנסיונם לסטודנטים על סף ההתמחות

בוגרי הפקולטה מסייעים מנסיונם לסטודנטים על סף ההתמחות

 

בוגרי הפקולטה למשפטים התכנסו לפאנל מיוחד שבו חלקו מנסיונם וחוויותיהם עם הסטודנטים לתואר ראשון בפקולטה. בפאנל רחב ורבגוני קיבלו הסטודנטים הצצה לחיים בתחומי העיסוק השונים במשפט, החל במגזר הציבורי ובאקדמיה, וכלה בפירמות הגדולות.

 

צעירים רבים בוחרים ללמוד משפטים כי זהו תחום מבטיח שמגלם בתוכו הזדמנויות קריירה רבות לצד עניין רב. אבל בסופו של דבר הסטודנט הצעיר שנכנס זה עתה בשערי הפקולטה לא בהכרח יודע הרבה על עתידו, ותוכניותיו לא בהכרח גובשו.

 

ככל שנוקף הזמן ומועדי הראיונות להתמחות קרבים, גובר הלחץ לבחור נתיב מקצועי. הלימודים המעמיקים בפקולטה נותנים מושג לגבי התחומים השונים הפתוחים בפני בוגריה, אך עדיין נותר פער ממשי בין התיאוריה האקדמית לפרקטיקה בשוק. כדי לטפל בחששות ודאגות אלו בקרב הסטודנטים יזמו הפקולטה, אגודת הסטודנטים למשפטים ומועדון בוגרי הפקולטה ערב מיוחד, ובו התארחו שישה מבוגרי הפקולטה אשר סיפרו על הדרך שעברו מאז סיום התואר, על ההחלטות שקיבלו והתוצאות שלהן – וכן נתנו תחושה של "מה זה אומר להיות עורך דין בפועל".

 

לפקולטה בוגרים רבים וידועים, לרבות שופטים ועורכי דין בולטים אשר הגיעו לצמרת הקהילה המשפטית בישראל. אך מאחר שלא כל כך קל לסטודנט ממוצע לדמיין את הדרך שיעשה משיעורי דיני חוקה או קניין עד לכס נשיא בית המשפט העליון, הוחלט הפעם לבחור בבוגרים שעודם נמצאים בעיצומה של הקריירה שלהם, ועתיד מבטיח עוד נכון להם. לכן נושא הפאנל נבחר להיות "עשור לאחור" – בוגרים שסיימו את לימודי התואר הראשון בפקולטה לפני עשר שנים. אלה דוברים שעדיין זוכרים היטב את החוויה הסטודנטיאלית מחד גיסא, ויכולים לדבר כבר מניסיון בן מספר שנים מאידך גיסא.

 

 

 

תחומים שונים

 

האפשרויות העומדות בפני בוגרי הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית הן כידוע רבות ומגוונות. אחת הבעיות הניצבות בפני בוגרי הפקולטה היא לא היעדר אופציות – אלא דווקא הצפה שלהן, ותחושה שכל נתיב שייבחר יחרוץ את גורל הקריירה. לפיכך נעשה מאמץ להביא דוברים שייצגו מגוון של אפשרויות העומדות בפני הסטודנטים. המפגש הציג טווח רחב של אפשרויות תעסוקה – החל מעיסוק בתחום המשפט הפרטי, דרך עיסוק בתחום המשפט הציבורי ובתחומי האקדמיה, וכלה בדוגמא לכאלו שבחרו לעזוב את המקצוע ולעבור לניהול או לפוליטיקה.

 

מול האזהרות על תחרות סוערת בשוק העצמאי, סיפרו שלושה חברי פאנל אחרים שלא הכול שחור, ויש גם עתיד מבטיח לבוגרי תואר במשפטים, בייחוד בוגרי הפקולטה. שניים מחברי הפאנל, עו"ד ליאור מימון ועו"ד שי תמר, עובדים כיום בשניים ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל. כך, למשל, תיאר עו"ד מימון ממשרד ש. הורוביץ את שגרת יומו: "כל בוקר במהלך השבוע נפתח בכך שאני מלווה את שתי בנותיי הקטנות לגנים שבהם הן לומדות, 'תפקיד' שאני לא מוותר עליו. בפן המקצועי אני לא יכול לומר שקיים סדר יום קבוע. השילוב בין לקוחות גדולים ומובילים בתחומם לבין תיקים רחבי היקף ומורכבים מזמן מגוון רחב של משימות חדשות ומעניינות מדי יום ביומו. אפשר לומר שכמעט אף יום לא דומה לקודמו, וזהו לדעתי אחד היתרונות הגדולים של העיסוק בליטיגציה במשרד גדול – הימים אולי עמוסים, אך עם זאת מאד מעניינים ומאתגרים והסיפוק הוא כמובן גדול."

 

על הדברים האלו הוסיפה מנסיונה עו"ד מאיה לסר-וייס, אשר משמשת כיום כממונה (ייעוץ משפטי) בלשכה המשפטית של משרד האוצר. עו"ד לסר-וייס תיארה את העבודה המעניינת הצפויה למי שבוחר להשתלב במערך הייעוץ המשפטי במשרדי הממשלה, ותיארה את השתתפותם הפעילה של עורכי הדין בלשכה המשפטית בעיצובן של רפורמות, הוצאת מכרזים משמעותיים עבור המשק, רגולציה במגוון תחומים ועוד – "אני חשה בת-מזל על האפשרות שניתנה לי להיות, מדי יום, במרכז העשייה הציבורית, שותפה לתהליכים משמעותיים עבור כל אזרח במדינת ישראל".

 

אפשרויות שונות

 

הפאנל עורר את סקרנותם של סטודנטים רבים בפקולטה, אשר התעניינו לשמוע על העתיד האפשרי. שלא במפתיע היו רוב הסטודנטים בקהל מקרב תלמידי שנה ג', אשר עומדים חודשים ספורים לפני צומת ההחלטה הגדול הראשון בקריירה שלהם – הראיונות להתמחות. עם זאת, לא נפקד מקומם של תלמידי שנה ב' אשר מתחילים לעצב את דרכם באמצעות בחירות הקורסים שלהם, וכן תלמידי שנה א' שהחלו בלימודיהם רק כמה שבועות קודם לכן.

 

משניתנה ההזדמנות לשאול שאלות הביעו מספר סטודנטים את חששותיהם. אחד החששות הטבעיים והנפוצים הוא הדאגה שמא השוק צפוף ותחרותי מדי. "הנתונים היבשים מלמדים שאכן היחס שבין מספר עורכי הדין הפעילים בישראל לבין מספר תושבי המדינה הוא גבוה בהשוואה לעולם", ענה עו"ד מימון. "אבל קחו בחשבון את יצר ההתדיינות המפותח מאוד בישראל, שגורם לריבוי הליכים משפטיים לצד הביקוש הרב לעורכי דין. מנסיוני אני יודע לומר שהשוק משווע לעורכי דין מצוינים. אצלנו במשרד בוגרי הפקולטה מאוד מבוקשים, ולבטח גם במשרדים מובילים נוספים. השוק רואה בכם עורכי דין מצטיינים פוטנציאליים בזכות הנתונים האישיים הגבוהים שלכם וההכשרה האיכותית שאתם עוברים. כמובן", מיהר לסייג, "מרגע הקבלה למשרד, המשך הדרך ומידת ההצלחה במסלול בו בחרתם תלויים רק בכם. חובת ההוכחה מוטלת כולה על כתפיכם".

 

 

השיח המגוון בין הדוברים חשף זוויות-ראייה שונות של בוגרים שהיו באותה נקודת פתיחה. מצוידים בתואר מהפקולטה למשפטים, כולם זכו להצעות נאות להתמחות – אך במהרה פנו לתחומים שונים. עו"ד אבי גרובר סיפר על הקושי במציאת עבודה כעורך-דין עצמאי לנוכח השוק הגדול, וסיפר כיצד החליט ללכת על המסלול הפוליטי. "מבחינתי הכול היה ברור מראש", הטעימה מולו עו"ד אילנית שי-פרבר, "אחרי הלימודים התחלתי לעבוד בחברת הבנייה המשפחתית שלי. כיום אני משמשת בתפקיד משנה למנכ"ל בחברה". עו"ד מאיה לסר-וייס סיפרה כיצד משיכתה לתחומי המשפט החוקתי והציבורי, עוד בתקופת הלימודים, הובילה אותה לבחור בטרום-התמחות בתחום דיני השלטון המקומי, ואחריה התמחות במחלקת הבגצ"ים בפרקליטות המדינה ועבודה בלשכה המשפטית של משרד האוצר.

 

 

סטודנטים אחרים תהו לגבי האפשרות להתחיל בתחום הפרטי ואז לעבור לציבורי, או להיפך. חברי הפאנל הסכימו כי אין זה דבר בעייתי בהכרח והמעבר בהחלט אפשרי, אך יש להיזהר מאי-החלטיות. "גם אני לא יכול לומר שמיומי הראשון בפקולטה ידעתי מה הכיוון שבו אפסע ואיזה תחום התמחות מתאים ביותר עבורי", התוודה עו"ד מימון. "התשובות התגבשו רק בשלבים מאוחרים יותר, לאחר שנחשפתי לקורסים שונים בפקולטה ומחוצה לה ולאחר שהתייעצתי עם חברים בעלי ניסיון". על הדברים הללו הוסיפה עו"ד לסר-וייס, אשר סיפרה על הניסיון העשיר הנרכש במסגרת העבודה בלשכה המשפטית במשרד האוצר – בין היתר בתחום החוזים, המכרזים, וכתיבת חוות הדעת המשפטיות – שיש לו ערך רב במקומות עבודה נוספים, במגזר הציבורי ומחוץ לו.

 

בסופו של הערב ולאחר השאלות יצאו הסטודנטים עם חומר רב למחשבה על עתידם המקצועי. בעוד אלו מתפזרים לבתיהם, נעצרו חברי הפאנל לשוחח זה עם זו. בסופו של דבר, לצד מתן מעט הכוונה לסטודנטים הצעירים, הייתה זו עבורם גם הזדמנות לפגישת מחזור בזעיר אנפין, הזדמנות להתעדכן ולהחליף חוויות. "תקופת הלימודים היא תקופה מאוד משמעותית ומיוחדת", אמר לאחר מכן עו"ד מימון. "כשנמצאים בתוכה שוכחים לפעמים שזו תקופה קסומה שהיא לא רק בגדר הכנה לפרקטיקה. החוויות האישיות שצברתי בתקופת הלימודים בפקולטה הן בלתי נשכחות".