הלימודים לתואר בוגר נמשכים 3.5 שנים (7 סמסטרים) ומורכבים מלימודי חובה, מלימודי בחירה ומסמינריונים בתחומי המשפט השונים: משפט חוקתי, משפט פלילי, דיני חוזים, דיני נזיקין, דיני קניין, דיני משפחה ומשפט בינלאומי.
הפקולטה מאפשרת לתלמידיה חופש רב בקביעת הרכב לימודיהם לתואר. מקצועות החובה נלמדים בעיקר בשנה הראשונה, והחל בשנה השנייה, התלמידים יכולים לבחור את המקצועות שברצונם ללמוד; הבחירה היא בחלקה מובנית (אשכולות) ובחלקה חופשית לחלוטין (מתוך המאגר הכולל של הקורסים שמציעה הפקולטה).
הלימודים בפקולטה כוללים מרכיב בינתחומי בולט. הפקולטה מציעה שורה של קורסים מיוחדים בתחומים קשורים כגון משפט ופילוסופיה, משפט וכלכלה, משפט וחברה, משפט וספרות ועוד. הפקולטה גם מעודדת את תלמידיה לשלב את לימודי המשפטים עם לימודים לתואר נוסף במדעי החברה והרוח. כמחצית מתלמידי הפקולטה לומדים לתואר בוגר במשפטים ובחוג נוסף, ונהנים מהקלות בתכנית הלימודים ומיתרונות מיוחדים בסדרי המנהל המוענקים להם במסגרת תכנית זו.
תלמידים מצטיינים יכולים לבחור גם במסלול מואץ המשלב לימודי תואר בוגר ותואר מוסמך במשפטים, ולהשלים את שני התארים ב-4.5 שנים (9 סמסטרים). לימודי המוסמך נועדו לאפשר לתלמידים להעמיק את השכלתם באחד מתחומי ההתמחות במשפטים.
הפקולטה מציעה לתלמידי הבוגר שורה של מסגרות להתנסות בעבודה קלינית (במרכז המשפטי הקליני), בעבודה משפטית התנדבותית (במרכז "ברירה"), בעריכת כתבי עת משפטיים (משפטים, חוקים וכתב העת הישראלי למשפט Israel law review) ובסדנאות מעשיות בתחומים שונים.
מבנה תכנית הלימודים לתואר בוגר במשפטים
היקף תכנית הלימודים היקף הלימודים לתואר בוגר חד חוגי הוא 142 נקודות זכות ("נז").
היקף הלימודים במשפטים לתואר ראשון בתכנית משותפת הוא 115 נקודות זכות ("נז") וכן לפחות 55 נ"ז נוספות, בהתאם לדרישות החוג האחר.
לימודי חובה לשם השלמת תואר בוגר
לימודי חובה שנה א'
דיני חוקה |
6 נ"ז |
דיני עונשין |
6 נ"ז |
דיני חוזים |
6 נ"ז |
תורת המשפט א' |
3 נ"ז |
תורת המשפט ב' |
3 נ"ז |
מבוא למשפט ישראלי |
2 נ"ז |
מבוא למשפט השוואתי |
2 נ"ז |
מבוא למשפט עברי |
4 או 6 נ"ז* |
כתיבה ומחקר במשפט |
2 נ"ז |
מבוא למשפט ישראלי לדוברי ערבית |
0 נ"ז |
סך הכל מינימום |
36 נ"ז |
*במקרה של למידת הקורס בהיקף של 4 נ"ז, יש ללמוד בנוסף את הקורס "מבוא למשפט מוסלמי" (4 נ"ז).
ניתן להוסיף קורסי אבני פינה (פרטים בהמשך).
לימודי חובה שנה ב'
דיני קניין |
6 נ"ז |
דיני נזיקין |
6 נ"ז |
דיון אזרחי |
6 נ"ז |
*שיטות מחקר |
2 נ"ז |
*תלמידים אשר לומדים עם חוג נוסף במדעי החברה הינם פטורים מקורס שיטות מחקר במשפטים. יש להשלים את הנקודות עם קורסים נוספים במשפטים.
החל משנה ב' ניתן להתחיל עם לימודי אשכולות, סמינרים, קורסי אנגלית ובחירה במשפטים.
לימודי אשכול ראשי:
החל מהשנה השנייה, יש ללמוד שישה קורסים לפחות (בתכנית הרגילה) או חמישה קורסים לפחות (בתכנית בוגר עם חוג נוסף) מהקורסים שלהלן
|
לימודי האשכול הבין – תחומי: בתכנית הלימודים הרגילה יש ללמוד קורסים בהיקף של 4 נ״ז לפחות מן הקורסים באשכול זה. בתכנית עם חוג נוסף אין חובה ללמוד קורסים מאשכול זה לכל מי שהתחיל את לימודי התואר מתשפ"א.
לימודי אשכול משווה: יש ללמוד קורס אחד – רק למתחילים טרם תשפ"א
סמינרים: יש ללמוד שני סמינרים במשפטים, בהיקף של 4 נ"ז כל אחד
קורסי אנגלית: יש ללמוד שני קורסים במשפטים בשפה האנגלית ולהיבחן/להגיש מטלה סופית באנגלית, ללא קשר להיקף הנקודות של הקורסים.
אבני פינה: לתלמידי התכנית הרגילה, יש ללמוד קורסי אבני פינה בהיקף של 8 נ"ז, 4 נ"ז מתחום רוח/חברה ועוד 4 נ"ז מתחום ניסויי. לתלמידי התכנית עם חוג נוסף יש ללמוד קורסי אבני פינה בהיקף של 4 נ"ז מהתחום שלא נלמד בחוג השני.
לימודי בחירה במשפטים: להשלמת הנקודות.
התוכנית מציעה לסטודנטים מצטיינים תואר במסלול ייחודי אשר משלב שלושה תחומי דעת קשורים, מובחנים ומשלימים- משפטים, כלכלה ופילוסופיה. בכל אחד מהחוגים הללו יש לאוניברסיטה העברית יתרון איכותי על פני מוסדות אחרים, והשאיפה היא למנף את נקודת החוזק הללו כדי ליצור תכנית יוקרתית שמעניקה לבוגריה שלם הגדול מכלל חלקיו.
התכנית מקנה כלים בשלושת תחומי הדעת הרלבנטיים כך שיאפשרו לסטודנטים להשתלב בקהילה המשפטית או הכלכלית בישראל (ובפרט בסקטור הציבורי) או באקדמיה כמנהיגים וכמובילי דרך. התוכנית מספקת מענה לצורך חשוב: להכשיר אליטה משרתת ולספק לה כלים אינטלקטואליים על מנת להבין את המורכבות של החברה האנושית על רבדיה השונים וכלים מעשיים לקדם שינויים בחברה. כמו בכל חברה אנושית, דבר זה נחוץ לחברה הישראלית כיום.
ייחודיות התוכנית נובעת מכך שהיא מאפשרת לסטודנטים מצוינים לקבל הכשרה אקדמית אשר תפתח את יכולתם האנליטית ואת ארסנל הכלים המקצועיים והאינטלקטואלים שברשותם. השילוב הייחודי של שלושת תחומי הדעת יאפשר עומק הנובע מסינרגיה של שלושת התחומים.
על מנת לברר את סיכויי הקבלה ניתן להסתייע במחשבון הקבלה שבאתר האוניברסיטה.
למידע נוסף יש לפנות למדור רישום.
פריסת הלימודים:
התוכנית אמורה להימשך ארבע שנות לימוד מלאות.
תואר בוגר במשפטים בהיקף מופחת – 113 נ"ז
חוג בנוסף לתואר בכלכלה או בפילוסופיה בהיקף של 60 נ"ז באחד התחומים וכן לימודים נוספים שלא לתואר בחוג האחר בהיקף של 20 נ"ז עד 25 נ"ז .
הלימודים בשנה א' כוללים קורסים בשני החוגים ובשנה ב' יבחר החוג שבו יושלמו הלימודים לקבלת התואר.
תלמידים שיעמדו בדרישות הלימודים הנוספים ובזאת הקורסים האינטרדיסציפלינאריים יקבלו תעודה שלא לתואר בתכנית "מכפיל"
התכנית מורכבת משיעורי חובה, ושיעורי בחירה בכול אחד מתחומי הלימוד, שני סמינריונים וכן מספר מצומצם של קורסים ייעודיים לתלמידי התכנית. מדובר בקורסים מתקדמים אשר יבקשו לעשות סינרגיה בין שלוש הדיסציפלינות: קורסים ייחודיים מתקדמים במשפט וכלכלה (אשר יכללו תוכן תאורטי), משפט ופילוסופיה פוליטית, וקורסים אשר ישלבו מיומנויות פילוסופיות עם מיומנויות משפטיות וכלכליות.
טבעו של עולם המשפט שהוא נוגע בכל תחומי החיים: יחסים בין-אישיים, עסקים, רפואה ובריאות, תכנון ובנייה, חלוקת משאבי ציבור ועוד ועוד. לימודים בתכנית לתואר בוגר במשפטים עם חוג נוסף לא רק מגוונים את החוויה הלימודית באוניברסיטה, אלא גם מאפשרים לתלמידים להרחיב את אופקיהם ואת השכלתם ולרכוש תחום נוסף של ידע והתמחות.
גם הקריירה המשפטית עצמה נתרמת מלימודי תחום נוסף, וכך, תלמידים המשלבים לימודי משפטים עם לימודי מנהל עסקים או כלכלה ירכשו כלים להתמחות בתחום המשפט הכלכלי והעסקי; תלמידים שישלבו לימודי גיאוגרפיה או לימודי מדעי הסביבה ייהנו מיתרון בתחום איכות הסביבה והתכנון; תלמידים שישלבו לימודי פילוסופיה, פסיכולוגיה, סוציולוגיה, יחסים בינלאומיים, לימודי אנגלית או עבודה סוציאלית ירכשו כלים בתחום מדעי החברה והרוח, שהם משמעותיים להיבטים חשובים ומרתקים של עולם המשפט; תלמידים שישלבו לימודי משפטים ולימודי חשבונאות יוכלו להיות לא רק עורכי דין אלא גם רואי חשבון ולמצוא תחומי התמחות בשני המקצועות.
לעיון ברשימת החוגים המלאה שניתן לשלב עם לימודי משפטים, היכנסו לאתר המידע וההרשמה של האוניברסיטה העברית.
תלמידים בתכנית זו נדרשים להשלים במהלך התואר 115 נ"ז במשפטים (במקום 142 נ"ז בתכנית הרגילה) ו-60 עד 104 נ"ז (בחוג הנוסף) בסך הכול, בתכנית לתואר בוגר במשפטים עם חוג נוסף על התלמידים להשלים בין 175 נ"ז ל-221 נ"ז במהלך התואר (במקום 142 נ"ז במסלול הרגיל במשפטים ו-120 נ"ז במרבית החוגים האחרים).
בחלק מהתכניות, ניתן להשלים את הלימודים בתוך 3.5 שנים. עם זאת, כדי להקל את עומס הלימודים הרב בתכנית, מומלץ לפרוס את הלימודים על פני 4 שנים מלאות. הלימודים בתכנית תובעניים יותר מהלימודים בתכנית הרגילה, וזאת כבר בשנה הראשונה. מסיבה זו, הלימודים בתכנית לתואר בוגר במשפטים עם חוג נוסף אינם מתאימים לכל אחד.
לבדיקת סיכויי הקבלה היכנסו למחשבון סיכויי הקבלה.
תלמידים מצטיינים יוכלו להצטרף לתכנית לתואר בוגר במשפטים עם חוג נוסף בתחילת שנה ב' על סמך ציוני שנה א' במשפטים (להוציא חשבונאות).
המידע כפוף לתקנון הפקולטה למשפטים ולדרישות הפקולטה השנייה (המשלבת).
תלמידים המעוניינים לשלב לימודי משפטים עם חוג אחר, שאינו כלול ברשימת השילובים שלמעלה, יכולים לעשות כן בכפוף לקבלת אישור ממזכירות הפקולטה ומזכירות החוג המשלב.
*תיאור מטרות התכנית הוא מנקודת המבט האישית של תלמידים שהשתתפו בהן בפועל.
**מספר הנ"ז הוא צפוי וכפוף לשינויים. מספר השנים הוא פרק הזמן המינימלי לסיום התכנית.
תלמידים מצטיינים יכולים החל בשנה השלישית ללימודי הבוגר לצבור קורסים לתואר מוסמך במשפטים. נקודות זכות אלו (מקסימום 14 נ"ז) לא ייספרו במניין נקודות הזכות לבוגר, אלא ייצברו לטובת תואר המוסמך, אשר השלמתו תתאפשר בתוך שנה אחת מסיום הבוגר.
קבלה למסלול המואץ לתואר שני במשפטים פתוחה בפני תלמידי שנה ג' אשר ממוצע הציונים שלהם בשנים א' ו-ב' הוא 85 ומעלה.
במסגרת זו, התלמידים לומדים קורסים מתכנית המוסמך בקרימינולוגיה. קורסים אלה ייזקפו לתואר המוסמך בקרימינולוגיה. את תואר המוסמך בקרימינולוגיה ניתן לסיים בתוך שנה אחת מסיום הבוגר (בסך הכול 4.5 שנים, 9 סמסטרים).
תכנית זו מיועדת לתלמידי שנה ב' במשפטים אשר ממוצע הציונים שלהם בשנה א' הוא 85 ומעלה.
בתכנית זו ניתן להתחיל כבר בשנה הראשונה ללימודי הבוגר במשפטים את לימודי ההשלמה לקראת תואר מוסמך במנהל עסקים. החל בסמסטר השישי יילמדו הקורסים במוסמך במנהל עסקים. התכנית מאפשרת להשלים את הלימודים לתואר בוגר במשפטים ולתואר מוסמך במנהל עסקים (MBA) בתוך 4.5 שנים (9 סמסטרים).
תנאי הקבלה לתכנית ההשלמה לקראת מוסמך זהים לתנאי הקבלה לתכנית המשולבת לתואר בוגר (מחשבון סיכויי הקבלה). תנאי הקבלה למוסמך מפורטים באתר רישום וקבלה. החל מתשע"ז התכנית תהיה פתוחה לכל המתקבלים לתכנית משפטים חד חוגי בלבד. הודעה על הצטרפות לתכנית תשלח למתקבלים מטעם בית הספר למנהל עסקים.
בעידן הגלובלי, שבו מרחקים גיאוגרפיים מצטמצמים וקשרים בין-יבשתיים מסחריים, תרבותיים ואחרים הולכים ומתחזקים בעזרת מערכות המספקות תקשורת בינלאומית מידית, הפקולטה שמה לעצמה למטרה ליצור מסגרות שיאפשרו לתלמידיה בכל התארים לשלב בלימודיהם השכלה משפטית בינלאומית ובד בבד לרכוש כישורים, השכלה וחוויות הקשורים להתנסות זו.
כחלק מתכנית הלימודים לתואר בוגר במשפטים, תלמידים בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית יכולים ללמוד במשך סמסטר אחד בחו"ל. לצד תכניות של חילופי סטודנטים שמנהלת האוניברסיטה העברית, הפקולטה למשפטים מקיימת מגוון של תכניות חילופין המיועדות לתלמידי משפטים בלבד. במסגרת תכניות אלו, תלמידי שנה ג' נבחרים לומדים סמסטר אחד באוניברסיטה הקשורה בהסכם חילופין עם האוניברסיטה העברית, לדוגמה: אוניברסיטאות בארה"ב (קולומביה, סן דייגו, ג'ורג'טאון, סטנפורד, UCLA), בקנדה (יורק שבטורונטו, UBC בוונקובר ואוסגוד), באירופה (Aarhus דנמרק, טרנטו איטליה, ארסמוס רוטרדם הולנד, סורבון פריז צרפת, ברלין, פאסאו גרמניה, ESADE ברצלונה ספרד, וירצבורג גרמניה, ציריך ולוצרן בשוויץ), באוסטרליה (מונאש מלבורן), באסיה (אוניברסיטת פקינג - PKU, הונג קונג, סינגפור, טייוון, Renmin בבייג'ין) ובמרכז ה-CTLS שבלונדון.
התכניות כוללות מבחר קורסים למשפטים בשפה האנגלית בתחומי התמחות שונים כגון משפט מסחרי בינלאומי, משפט אירופי, משפט השוואתי ומשפט בינלאומי. קיימות גם תכניות הפתוחות לדוברי שפות אחרות.
לתכנית חילופי סטודנטים של הפקולטה
הפקולטה למשפטים מציעה תוכנית חילופין פקולטטית עם מספר רב בתי ספר למשפטים מובילים בעולם.
גם בשנת הלימודים תשפ"ו יוצעו לסטודנטים בפקולטה למשפטים אפשרויות לשלב סמסטר בחו"ל במסגרת לימודי התואר הראשון.
הלימודים בתכנית החילופים יתקיימו בשנה ג' או בשנה ד' ללימודי הבוגר. רשאים להגיש מועמדות לשנת הלימודים תשפ"ה תלמידי שנה ב' ותלמידי שנה ג'.
במסגרת תכנית החילופים, הפקולטה למשפטים תעניק מספר מלגות קיום לסטודנטים שמצבם הכלכלי נמצא ראוי לסיוע. פרטים בטופס ההרשמה.
טופס השתתפות בתכנית החילופין - הפקולטה למשפטים - יציאה בתשפ"ו לחצו כאן.
לחצו כאן לחוברת מפורטת על אודות תכנית החילופין בפקולטה למשפטים.
שני רבינוביץ Shaniebe@savion.huji.ac.il
חדר 116א, בשעות הקבלה: ימים א'-ה', בין השעות: 16:00-09:00
טל': 02-5880044.
האוניברסיטה העברית מקיימת ומפתחת מספר גדול של תכניות חילופין, חלקן מיועדות לתלמידים לתארים מתקדמים וחלקן לתלמידי תואר ראשון.
תלמידים לתארים מתקדמים המעוניינים להצטרף יידרשו להתאים את תכנית הלימודים שלהם לתכנית החילופין.
תכניות הפתוחות לתלמידים לתארים מתקדמים פתוחות גם לתלמידים שסיימו חובותיהם לתואר הראשון. באופן זה, ניתן להגיש בקשה להצטרפות לתכנית לסמסטר ב' של שנה ד'. המעוניינים יידרשו לבחון אם וכיצד ניתן יהיה להכיר בלימודיהם אלה כקורסים מאופסנים לתואר השני, אם רצונם בכך.
התכניות הפתוחות לתלמידי תואר ראשון יפעלו באותה מתכונת של התכניות המנוהלות בידי הפקולטה למשפטים: הסטודנטים שייבחרו יוכלו לזקוף את לימודיהם במסגרת לימודי התואר הראשון, ויינתן להם פטור בהיקף מקביל של נקודות זכות של לימודי בחירה. ציוני הקורסים שיילמדו לא ייחשבו במסגרת התואר. בגיליון הציונים של הסטודנטים יצוין הפטור וכן אזכור השתתפותם בתכנית החילופין.
כדי לסיים את כל חובותיהם לתואר הראשון, יידרשו הסטודנטים להשלים את לימודי הקורס "דיון אזרחי" בשנה ד'. המשמעות היא כי סטודנטים אלה יוכלו להתחיל את ההתמחות שלהם בספטמבר לאחר תום שנת הלימודים (ולא במרץ).
שימו לב: סטודנטים למשפטים יוכלו להצטרף לתכניות חילופי סטודנטים שמציעה האוניברסיטה. עם זאת, היוצאים במסגרת האוניברסיטה (במובחן מהפקולטה למשפטים) נדרשים לפנות לאחראי האקדמי לחילופי סטודנטים בפקולטה למשפטים ולקבל אישור בכתב ומבעוד מועד לגבי הקורסים השונים שהם עומדים ללמוד שם.
התכניות מנוהלות באחריות המזכירות האקדמית של האוניברסיטה. מידע יפורסם בהמשך.
הפקולטה למשפטים היא אחת מעשרה בתי ספר למשפטים מובילים בעולם שבהנהגת בית הספר למשפטים ג'ורג'טאון הקימו את המרכז למשפט בינלאומי והשוואתי בלונדון. מרצים מכל בתי הספר הללו מלמדים במרכז קורסים במשפט בינלאומי מסחרי, במשפט בינלאומי הומאניטארי ובמשפט השוואתי. בכל שנה כ-12 מתלמידי הפקולטה יכולים ללמוד במרכז במהלך סמסטר אחד.
בהתאם להודעות שיפורסמו באתר מעת לעת, האוניברסיטה תאפשר נסיעה של מספר תלמידים בתואר בוגר ו/או מוסמך ללימוד קורס קיץ באירופה בנושאים הקשורים למשפט אירופי, סחר בינלאומי וזכויות אזרח.