check
מרכז ברירה | הפקולטה למשפטים

______________________________________________

מרכז ברירה

אודות המרכז

מרכז ברירה הוא ארגון חברתי שהוקם בשנת 1998 על-ידי סטודנטים למשפטים, בסיועה של הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית. המרכז שם לו למטרה לפעול במישורים שונים על מנת לסייע לאוכלוסיות שונות בירושלים בהשגת זכויותיהם כאזרחים שווים במדינת ישראל.

לשם כך מפעיל המרכז מגוון רחב של פרויקטים בתחומים שונים, המפגישים את הסטודנטים המתנדבים עם אוכלוסיות הזקוקות לסיוע ורותמים את הידע והיכולות של הסטודנטים ליצירת שינוי חיובי בקהילה בה אנו חיים ולחינוך למחויבות חברתית. מלבד סיוע מקצועי לפונים, המתנדבים מחויבים גם ליצירת חוויות מעצימות עבורם, במקומות בהם צפויים להם, ככלל, רק תסכול והחלשה.

סטודנטים הלוקחים חלק בפרויקטים של מרכז ברירה פועלים בהתנדבות. המרכז מנוהל ומאויש על-ידי סטודנטים, ולכן רגיש לאילוצים הנובעים מאורח החיים הסטודנטיאלי. ההתנדבות במרכז ברירה יכולה להיעשות במסגרת של שעתיים בשבוע בלבד, במשמרות המותאמות ללוח השנה האקדמי ולתקופות המבחנים.

פעילותם המסורה של המתנדבים שלנו והזמן הניכר שהם מקדישים להתנדבות, במקביל לעומס החיים הסטודנטיאליים, הם עדות למחויבותם לשיפור פני החברה הישראלית. מרכז ברירה גאה להוות קורת גג לאנשים נפלאים אלו ומזכיר לכל הסטודנטים עם רצון להתנדב או רעיון לפרויקט – שיש ברירה.

 

איפה אנחנו כיום?

מרכז ברירה פועל בשני מישורים – משפטי וחברתי. המרכז כולו מפעיל כ-150 מתנדבים בשנה, המנוהלים על-ידי כ-10 רכזים ושני ראשי אגפים.

האגף המשפטי של המרכז מפעיל עמדות סיוע ברוב בתי-המשפט ובתי-הדין האזוריים בירושלים, לצד פרויקטים מיוחדים כגון פרויקט ליווי ילדים נפגעי עבירה בשיתוף המועצה לשלום הילד, פרויקט תמיכה במרכז מתדון ופרויקט הדרכה קהילתית.

האגף החברתי של המרכז מספק קורת גג למספר פרויקטים שמטרתם להעצים אוכלוסיות מוחלשות ולסייע לאזרחים אלה בהשגת זכויותיהם ומקומם הראוי בחברה.

 

חזון מביט קדימה

החזון שלנו הוא להביא את הידע המשפטי שיש לנו לידי ביטוי בחברה – שהידע לא רק יישאר בראש אלא יקבל ביטוי מעשי וישמש לעזרה לאנשים שאין להם את היתרון שיש לנו. לפיכך, אנחנו פתוחים לרעיונות ויוזמות חברתיות ולכל פעילות שתקדם את המטרות שלנו. אם יש לכם רעיון שאתם רוצים לקדם – דלתות המרכז פתוחים אליכם ונשמח לשמוע מכם.

ניתן ליצור עמנו קשר בכתובת brera@mail.huji.ac.il

 

עמדות המרכז:

עמדות ההשמה: עמדות אלו מורכבות ממספר צוותים המסייעים למשרדי עורכי-דין מובחרים (כ-שבלת, ארדינסט וכו'). במסגרת ההתנדבות, המתנדבים מעניקים סיוע מחקרי רחב לסוגיות משפטיות בתיקי פרו-בונו בעלי אג'נדה חברתית גבוהה.

עמדת  JACCבעמדה זו המתנדבים מסייעים במיצוי זכויות, טיפול וליווי בפניות שונות של מבקשי מקלט וחסרי מעמד מאריתראה, סודן ואתיופיה. במסגרת ההתנדבות המתנדבים אחראים על טיפול וליווי פניות של הפונים במגוון נושאים ובהם מעמד, תעסוקה ובריאות.

עמדת ממ"י: עמדות אלו מעניקות סיוע אישי ועקבי יותר לפלחי אוכלוסייה ספציפיים, המתמודדים עם קשיי התמכרות. מבקשי הסיוע סובלים מחוסר סדר ויכולת להתמודד מול המערכת הבירוקרטית. מתנדבי המרכז מעניקים עזרה בטווח רחב של סוגיות איתן מתמודדים הנעזרים (פלילי, תעבורה, נזיקי וכו').

איגוד מרכזי סיוע לנפגעי/ות תקיפה מינית: עמדה זו מעניקה סיוע למשפטניות ומשפטנים המסייעות לנפגעי תקיפה מינית תחת ארגונים שונים (דוגמת איתך מעכי). מתנדבי המרכז מעניקים מצדם סיוע משפטי ומחקרי עבור תביעות משפטיות שמנהלים הארגונים.

הדרכות: עמדה זו מאפשרת לסטודנטים להתנדב בהדרכה משפטית לקבוצות אוכלוסיה, ולהנגשת המידע המשפטי. ההדרכות מכילות מידע חיוני וכלים משפטיים העומדים לרשות הציבור על מנת לעזור לו לממש את זכויותיו.

הדרכות במדיה: עמדה שאופת להעשיר את הידע של הציבור הרחב בנוגע לזכויותיו המשפטיות במגוון נושאים וזאת באמצעות שימוש ברשתות חברתיות. הסטודנטים מעבדים ומנגישים תכנים משפטיים לכדי מסרים קצרים וסרטונים, באופן שיתאים לקהל היעד ויאפשר לו להכיר ובכך לממש את זכויותיו.

עמדת תנו לחיות לחיות: פועלת בשיתוף פעולה עם ארגון ״תנו לחיות לחיות״ לקידום זכויות בע״ח, עוסקת במחקר משפטי השוואתי בתחום העגלים, פרות, כלבים. המטרה היא עשיית מחקר השוואתי על מנת לנסות להחיל אותו בארצנו, העבודה היא מול היועמ״ש של ארגון תנו לחיות לחיות.

 

מנכ״ל: ברנרדו צ׳סלר (Bernardo.chesler@mail.huji.ac.il)

צוות המרכז: