תחרות המשפט הבינלאומי על שם ג'סאפ
תחרות המשפט הבינלאומי על שם ג'סאפ היא תחרות המשפט המבוים הגדולה והיוקרתית ביותר מסוגה. בתחרות משתתפים למעלה מ-550 בתי ספר למשפטים מיותר מ-80 מדינות. הסבבים הבינלאומיים של התחרות נערכים מדי שנה בוושינגטון די.סי בסמיכות לכנס השנתי של האגודה האמריקאית למשפט בינלאומי (ASIL). את התחרות מארגנת אגודת הסטודנטים למשפט בינלאומי (ILSA).
התחרות מדמה סכסוך דמיוני בין מדינות שנידון בפני בית הדין הבינלאומי לצדק. כל קבוצה המשתתפת בתחרות נדרשת להכין טיעונים מפורטים בכתב ובעל-פה לשני הצדדים לסכסוך. אלפי סטודנטים למשפטים מרחבי העולם שוקדים במשך כשנה על סוגיות משפטיות מורכבות במשפט הבינלאומי העולות מבעיה שמתפרסמת מדי שנה במהלך חודש ספטמבר.
נבחרת הפקולטה למשפטים של האוניברסיטה העברית
האוניברסיטה העברית משתתפת בתחרות מאז שנת 2007. על-פי כללי התחרות, קבוצה אחת בלבד מישראל רשאית להתקדם לשלב הבינלאומי של התחרות, ועל כן נערכת מדי שנה בחודש פברואר בתל אביב תחרות ארצית שבה מתמודדות כמה נבחרות על הזכות לייצג את ישראל בתחרות הבינלאומית. בשנים שבין 2013-2007, נבחרת האוניברסיטה העברית ניצחה בתחרות הארצית את נבחרת בית הספר למשפטים של המסלול האקדמי של המכללה למינהל, והתקדמה לסבבים הבינלאומיים. מאז שנת 2014 נבחרת הפקולטה הנה הפקולטה הישראלית היחידה המשתתפת בתחרות.בשנת 2016, במסגרת ההכנות לתחרות הבינלאומית, השתתפה נבחרת הפקולטה בטורניר ידידות בוינה, אוסטריה,שבו השתתפו 12 נבחרות מרחבי אירופה. נבחרת הפקולטה הגיעה למקום הראשון בתחרות.
נבחרת הפקולטה למשפטים מונה 5-4 סטודנטים. לאורך שנת הלימודים, עובדת הנבחרת באינטנסיביות על נושאים מגוונים העולים מתוך הבעיה שמתפרסמת. בתקופה זו, הסטודנטים עוסקים בשיפור המיומנויות שלהם במחקר משפטי, בכתיבה משפטית ובטיעון משפטי (ליטיגציה). לאחר עבודת מחקר מעמיקה במהלך הסמסטר הראשון, הנבחרת מגישה כתבי טענות לבית הדין הבינלאומי בהתאם לכללי התחרות ובהתבסס על המקרה הנדון (הקומפרומיס).
הישגי הנבחרת
בשלב הבינלאומי של התחרות, נבחרות האוניברסיטה העברית הציגו לאורך השנים הישגים מרשימים. בשנת 2008 דורגה קבוצת האוניברסיטה העברית במקום השישי (מבין כ-90 קבוצות) בסיבובים הבינלאומיים המוקדמים, והעפילה לשמינית גמר התחרות. גם בשנת 2009 דורגה הנבחרת בין 24 הקבוצות הטובות ביותר והעפילה לסיבובים המתקדמים. הן בשנת 2008 והן בשנת 2009 דורגו כתבי הטענות של נבחרת האוניברסיטה העברית בין 15 כתבי הטענות הטובים ביותר (מקום 11 בשנת 2008, ומקום 13 בשנת 2009). הנבחרת של 2011 דורגה בסבבים המוקדמים במקום ה-8 (מתוך למעלה מ-100 נבחרות), והגיעה לראשונה לשלב רבע הגמר במסגרת הסבבים המתקדמים. כמו כן, כתבי טענותיה דורגו במקום ה-10. הנבחרת של 2012 המשיכה את מסורת המצוינות וסיימה בסבבים המוקדמים במקום ה-7; כתבי טענותיה דורגו במקום ה-6. הנבחרת של 2013 השוותה את שיא הפקולטה כאשר הגיעה לרבע הגמר בשנה עם השתתפות שיא של למעלה מ-550 מוסדות לימוד מכל העולם. לראשונה, כל הדוברים של הנבחרת הזכאים לדירוג דורגו בין 50 הדוברים הטובים ביותר. הנבחרת של 2014 הפסידה בשלבים המתקדמים לנבחרת גמר התחרות בקרב צמוד שבו הפאנל היה חלוק לגבי הקבוצה המנצחת. בסבב הבינלאומי בשנת 2015 המשיכה הנבחרת עם מסורת ההצלחות ועלתה פעם נוספת לסבבים המתקדמים, שם הודחה על ידי נבחרת מאוסטרליה אשר המשיכה עד לחצי גמר התחרות. בסיכומו של האירוע דורגה הנבחרת במקום ה-15 בעולם מתוך 127 קבוצות. כמו כן, כל ארבעת הדוברים של הנבחרת דורגו בין מאה הדוברים הטוענים בעולם (מתוך כ-600 טוענים); כאשר ניר וינטראוב דורג במקום ה-13 ודניאל רוזנבלט במקום ה-20. לבסוף, כתב הטענות של התובעת דורג במקום ה-3 בעולם.
בסבב הבינלאומי בשנת 2016 של תחרות הג'סאפ למשפט בינלאומי, המשיכה נבחרת הפקולטה עם מסורת ההצלחות ועלתה פעם נוספת לסבבים המתקדמים. הקבוצה התקדמה עד לשלב הרבע גמר, שם היא הודחה על ידי הנבחרת מארגנטינה, אשר המשיכה וקטפה את המקום הראשון בתחרות. בסיכומו של האירוע, הנבחרת זכתה במקום הראשון בעבור כתב הטענות של התובעת, בעבור כתב הטענות של המשיבה וכן בפרס על הציון המשולב הגבוה ביותר של כתבי הטענות (לראשונה בהיסטוריה של התחרות, אותה הנבחרת זכתה בשלושת פרסים אלו). בסיום ארבעת הסיבובים המוקדמים, הקבוצה דורגה במדד הציונים המשוקלל (ציון משולב על טיעון בעל פה ועל כתבי הטענות) במקום השלישי בעולם מתוך 132 קבוצות. בנוסף, מרבית חברי הנבחרת דורגו בין מאה הטוענים הטובים ביותר וסתיו זיתוני זכתה בפרס מיוחד הניתן לדוברת הטובה ביותר בתחרות למי שאינו דובר אנגלית מלידה.
למידע נוסף, אתר הג'סאפ: http://www.ilsa.org/jessup
נבחרת הג'סאפ הנוכחית 2022
מאמנים: ד"ר טל מימרן, שירה לורנס.
|
נעמי גליצקי נעמי גליצקי, סטודנטית למשפטים בשנה ג'. למדה במגמות תיאטרון וערבית בתיכון ושירתה ביחידת 8200. במקביל ללימודיה עובדת גם כאנליסטית סייבר בחברה פרטית, וכן במשרה נוספת במשרד המשפטים. בנוסף, מתנדבת במועצה לשלום הילד ומלווה ילדים נפגעי עבירה ואת משפחותיהם. |
|
יסמין פדילה יסמין פדילה, סטודנטית למשפטים בשנה ג׳. משתתפת בתכנית גוגל הבינלאומית, בשיתוף עם משרד עורכי-דין פישר בכר. לקחתי חלק בתכנית מודל האו״ם במשך עשר שנים, הן כמשתתפת והן כמדריכה, וזכיתי להשתתף בכנס מיוחד באו״ם שדן בסוגיית דיני הפליטים. בנוסף, התנדבתי בעמותת Seeds of Humanity שמעניקה סיוע הומוניטארי לפליטים בירדן ואתונה. |
|
עדן לפיד עדן לפיד היא סטודנטית בשנה השלישית ללימודי המשפטים. במהלך לימודיה התיכוניים הייתה חברה בארגון "Seeds of Peace". כיום, משמשת עדן כעורכת משנה בכתב העת "חוקים", כעוזרת הוראה בקורס "מבוא למשפט השוואתי" וכעוזרת מחקר בתחום דיני הקניין הרוחני. בנוסף, התנדבה עדן באיגוד ומרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית במסגרת פעילותה ב"מרכז ברירה". |
|
אסף אסף, ירושלמי במקור, למד בתיכון במגמות כימיה וערבית. סטודנט שנה ב׳ בתוכנית המצטיינים המשלבת לימודי משפטים עם לימודי הכנה למוסמך במנהל עסקים. במהלך שנת הלימודים תשפ״א התנדב במסגרת ׳מרכז ברירה׳ העוסק בסיוע לאוכלוסיות מוחלשות במיצוי זכויותיהן המשפטיות. |
עילי בנין עילי בנין, סטודנט בשנה ב׳ בתוכנית המצטיינים המשלבת הכנה למוסמך במנהל עסקים. למד בתיכון במגמות ערבית והיסטוריה. במקביל לתחרות הגס'אפ הוא חבר במערכת כתב העת משפטים. שירת כקצין ביחידה קרבית בצה"ל..
|