אוניברסיטה לעם
-סופי קוסשוילי-
שנים של היעדר אמונה עצמית, היעדר ידיעה והיעדר אמון במערכת הביאו את 600 תלמידי "אוניברסיטה בעם" להאמין שכל הדלתות כבר מזמן נסגרו בפניהם, ושאת ההזדמנות שלהם הם כבר פספסו. אחת הדלתות היא זו של האוניברסיטה העברית בירושלים – מבנה עתיק היושב בפאתי הר הצופים, הנראה לרובם כמגדל שן גבוה, שהגישה אליו פתוחה אך ורק לאנשים שהחיים היטיבו עימם.
זוהי השנה השלישית לפעילות תכנית "אוניברסיטה בעם" באוניברסיטה העברית. התכנית, שהוקמה על ידי חברת הכנסת לשעבר ד"ר עדי קול, פותחת את שערי האוניברסיטה בפני אוכלוסיות שנסיבות חייהן מנעו מהן ללמוד באקדמיה, ומאפשרת להן לרכוש ידע שימושי וחיוני בתחומים הנלמדים בין כתליה. מדי שבוע מגיעים לאוניברסיטה העברית למעלה מ-600 גברים ונשים שמעולם לא חשבו או חלמו להיות חלק מהאקדמיה, כדי ללמוד באחד מקורסי המבוא במשפטים, במנהל עסקים ובפסיכולוגיה. הייחוד בתכנית הוא האוכלוסייה המגיעה אליה. בניגוד לעשרות תכניות קידום לצעירים, "אוניברסיטה בעם" היא התכנית היחידה המאפשרת גם לאוכלוסייה המבוגרת לזכות בהזדמנות שנייה ליהנות מהעולם האקדמי וללמוד בשלב מתקדם יותר בחייהם.
עבור התלמידים, כולם חסרי רקע אקדמי, הקורסים הם הזדמנות נדירה להכיר את עולמות המשפט, הפסיכולוגיה והכלכלה ולחוות את חוויית הלימודים באוניברסיטה. הלן חסיד, תלמידת שנה שלישית בתכנית, מספרת: "התכנית הזו היא ברכה לכל משתתף. במשך שלוש השנים בתכנית רכשתי, ואני ממשיכה לרכוש, ידע רב שמעולם לא חשבתי שיהיה לי. למדתי שלא הכול מובן מאליו ולא כל מה שחושבים שהוא אבוד הוא אכן אבוד. גיליתי שיש לי אפשרות להשפיע, ושרק על ידי לקיחת אחריות ודרך פעולה אישית אוכל לקבל את המגיע לי. למדתי כיצד להתמודד עם מצבים שונים בחיים, ואיך לעבוד על מחשבה חיובית ואופטימיות. במשפטים למדתי מה הזכויות המגיעות לי, למדתי לא רק כיצד החוקים אוסרים התנהגות אלא גם כיצד הם מיטיבים עמי, למדתי מי הגופים הפועלים ולמי צריך לפנות במקרה הצורך. כעת אני לומדת איך להתנהל נכון כלכלית, התנהלות מול עובדים, מול מעסיקים, וכיצד לנהל את משק הבית בתבונה. הלימודים בתכנית הקנו לי ביטחון אישי להילחם על הזכויות המגיעות לי ולא לוותר עליהן."
הלן מספרת כי החל מהשנה השנייה שלה בתכנית היא פועלת רבות על מנת לפרסם אותה ברבים, ולמשוך ולשכנע אנשים נוספים להשתתף בה, אנשים שלעיתים חושבים שהדרך אבודה ואינם מודעים לכמות הידע שיש באפשרותם לקבל ולהשתמש בו.
שושנה שמש, תלמידה נוספת הלומדת בתכנית זו השנה השלישית, מסכימה עם חברתה לספסל הלימודים ואומרת: "התכנית נתנה לי הזדמנות חדשה בחיים לאחר שכבר האמנתי שאין כל סיכוי. בשנה הראשונה היה לי מאוד קשה להגיע, והמוטיבציה לא הייתה בשיאה, אך התמיכה והליווי האישי מצד המדריכה, שדאגה להתקשר אלי מדי שבוע ולשכנע אותי לבוא, עשו את שלהם. משבוע לשבוע נהניתי יותר להגיע לתכנית, למדתי דברים רבים, צחקתי, הכרתי חברות לחיים, ויותר מכל למדתי להאמין בעצמי, והבנתי שאף פעם לא מאוחר מדי לעשות שינוי. במשך שעתיים בשבוע אני מצליחה להתנתק מהכול ולהקדיש לעצמי את הזמן המגיע לי."
מכל מלמדי השכלתי
כלל הקורסים מועברים על ידי סטודנטים הלומדים לתואר ראשון באותם המקצועות שהם מלמדים. המדריכים אחראים לתכנית הלימודים בקורס, אחריות הכוללת את בניית מערכי השיעור ואת דרך העברתם. בנוסף, כל מדריך מלווה באופן אישי קבוצה של כ-25 תלמידים ותלמידות, לומד להכיר אותם ואת סיפור חייהם, מסייע להם בתהליך הלמידה ובהתמודדויות שונות, ומגבש אותם כקבוצה. לצד ההדרכה, המדריכים משתתפים בקורס אקדמי שנתי, המלווה את עבודת ההדרכה ועוסק בתכנים פילוסופיים, חינוכיים וחברתיים במטרה לבחון, לגבש ולחזק עמדות ומחויבות חברתית בקרב הסטודנטים המשתתפים בתכנית.
הפקולטה למשפטים יכולה ללא ספק להתגאות – חמישה-עשר סטודנטים מהפקולטה משמשים כמדריכים בתכנית בקורסי משפטים ומנהל עסקים, וביניהם גם רכזת קורס מבוא למשפטים. כולם (למעט הרכזת) סטודנטים בשנה השנייה ללימודיהם במשפטים, וחלקם משלבים תארים נוספים בכלכלה ובמנהל עסקים.
עדי קפצון, מנהלת התכנית באוניברסיטה העברית, מספרת שהתכנית פועלת בשני כיוונים. לא רק התלמידים זוכים להגיע לאוניברסיטה ולהכיר את העולם האקדמי, אלא גם המדריכים זוכים להכיר את החברה הישראלית במהותה – למדריכים יש הזדמנות ללמוד ולקבל פרספקטיבה שונה על החיים מהאנשים שעוברים לידם ברחוב ביומיום, ולעיתים אין למדריכים מושג כיצד נראים חייהם.
את דבריה של עדי מאמת רן הופמן, סטודנט שנה ב' למשפטים ומנהל עסקים, המדריך קבוצה של 25 נשים שרובן חרדיות. "מדי שבוע אני חוזה בכוח ובעוצמה שהתלמידות שלי מביאות איתן לשיעורים. חלקן מרקע מאוד שונה משלי, דבר הפותח בפני צוהר ללמידה משמעותית ושינוי פרספקטיבה בכל הקשור בחברה הישראלית. בעיני, הפרויקט כולו מבוסס על ההבנה שכל אחד יכול ללמוד, ולא פעם התלמידות שלי גרמו לי לתובנות משמעותיות. אני מתרגש בכל פעם לראות אותן מתמידות ומגיעות, ובכך עושות שינוי של ממש בעולמן הפרטי. המפגש המרגש הזה בינינו הסטודנטים לבינן מוכיח בכל פעם מחדש שאסור לוותר על החלומות שלנו ושהכול אפשרי ".
"אוניברסיטה בעם מבקשת ליצור את 'האזרחות המשמעותית', זו שחושבת מחוץ לקופסה, לא מפחדת מנקודות מפגש חדשות, בין אנשים ובין אדם לבין עצמו, ובעיקר – זו המבקשת שלא לקבל את הקיים, ומעזה לשנות ולברוא מציאות חדשה. כסטודנטים מובילים במשפטים, תפקידנו להיות אלו שרוצים לעשות ועושים שינוי בחברה, מקדמים אותה ומשפיעים עליה. תחקרו, תנסו, ולעולם אל תפסיקו לחלום, כי מי שמנסה, בסופו של דבר מצליח."
לפרטים נוספים על תכנית אוניברסיטה בעם וליצירת קשר, בקרו באתר: www.unibaam.org.il
בתמונה: נתי וויס סטודנט למשפטים, מעביר הרצאה במסגרת "אוניברסיטה בעם"