מדור הסטודנטים – והפעם, ה'סטודנטהורים'

סופי קוסשוילי

הלימודים בפקולטה למשפטים הם משימה מאתגרת וממלאת בפני עצמה. כיצד, אם כן – או האם – ניתן לשלב במקביל גם גידול ילדים וחיי משפחה? אולי זה נשמע לנו בלתי אפשרי, אבל תפסנו כמה מהסטודנטים בפקולטה, שלצד הלימודים האינטנסיביים, מנהלים גם "עסק קטן" שנקרא גידול ילדים. וזה מה שיש להם לספר על כך:

 

חני שפירא, סטודנטית בשנה שלישית בפקולטה למשפטים.

נשואה לתני, סטודנט שנה שנייה בפקולטה למשפטים ואמא לעדי המתוקה, שהיום בת עשרה חודשים.

"ממש כיף ששנינו ביחד בפקולטה, וככה יכולים לנסוע ביחד, לשבת יחד לארוחת צהרים, וסתם להיפגש בהפסקות.

חני שפיראהאמת היא שכשהייתי בהריון חששתי מהשילוב של הורות ולימודים ודמיינתי כמה קשה זה בוודאי עומד להיות. אבל בפועל, גיליתי שהורות ולימודים באמת יכולים להסתדר יחד. כל שנדרש זה לתכנן את הזמן בצורה טובה, להיעזר במשפחה וחברים כשצריך, ובאמת מספיקים הכל. שנינו עובדים בשלושת רבעי משרה בנוסף ללימודים, ועדיין מרגישים שאנחנו מספיקים גם להיות הורים ובמשפחה וגם להיות סטודנטים."

חני מספרת כי "הפקולטה מצידה מסייעת איפה שהיא יכולה. העזרה המשמעותית מבחינתי היא היחס התומך של המרצים. במקרים בהם הבת שלנו חולה או שאין לה מסגרת (בדרך כלל היא אצל מטפלת עד 16:30), אחד מאתנו לוקח אותה ללימודים. המרצים מאפשרים לנו להכניס את עדי לשיעורים, מחייכים אליה, מוצאים דרך לשתף אותה בנושא של השיעור, ותמיד מגיבים בסלחנות כשהיא בוכה וצריך לצאת איתה מהכיתה. אפילו הדיקן של הפקולטה מכיר אותה ופגש אותה כמה פעמים".

הבתבנוסף לעזרה בשעות, חני מציינת בחיוב את חדר ההנקה בפקולטה "שמסייע מאוד ומשמש כמקום פונקציונלי לאימהות, ומשמש גם כמקום מפגש עם אמהות נוספות, החלפת חוויות ותמיכה הדדית.  כמו כן, רכזת הורות ומגדר באוניברסיטה מסייעת מאוד, ועזרה לי עוד בתקופת ההריון, כשהייתי בשמירת היריון בתקופת המבחנים".

עם זאת לחני חשוב להבהיר: "מעבר לדברים האלה, אני מרגישה שסטודנט שהוא הורה לילדים צריך להיות מסוגל לעמוד במטלות כמו כל סטודנט אחר, ואכן אנחנו לא מקבלים הטבות סתם כך. שנינו עובדים קשה למען ההצלחה שלנו ושמחים מאוד להרגיש שאנחנו מתקדמים בלימודים ולצד זאת גם משמשים כהורים אוהבים ונוכחים לעדי הקטנה.

עצה שלי להורים סטודנטים: להיעזר במי שסביבך. יש המון גורמים מסביב שיכולים ורוצים לסייע, ומחכים שיבקשו מהם. בכל אופן, לכולם קשה לסרב מול חיוך של תינוק קטנטן באמצע יום לימודים עמוס".

 


שני רביב כהן

שני רביבנשואה + 1 (דניאלה, בת שנה וחצי).

שנה שלישית בפקולטה למשפטים ומשלבת עם תואר מוסמך במנהל עסקים.

"שילוב לימודים יחד עם חיי משפחה הסתבר להפתעתי כשילוב נהדר. אחד מהדברים שלומדים כשהופכים לאמא זה לנצל זמן יקר למשימות חשובות. בחופשת לידה, הייתי מנצלת חלונות שינה של דניאלה ללמידה למבחנים והייתי יודעת שיש לי מספר שעות מוגבל (סטייל "זה מה שיש ועם זה ננצח"). מעבר לזה, מספרים שלהורים יש תמיד רגשות אשם כשחוזרים לעבודה ולי אין את זה כי הלימודים הם גמישים (אם צריך אותי בבית אפשר לא לבוא...).שני רביב 01

לעניין זה גם הפקולטה עוזרת מאוד. בתקופת המבחנים מיד לאחר הלידה קיבלתי מועדי ג' בלי שאלות ושושי הציעה את עזרתה בכל דבר שאצטרך. גם המרצים הלכו לקראתי מאוד. עכשיו אני פחות מבקשת, אבל אין לי ספק שיבואו לקראתי אם אצטרך".


העצה של שני להורים סטודנטים היא שחשוב לזכור כי "הורות זו זכות וזה דבר מדהים שצריך ליהנות ממנו. לא צריך להתנצל, כי זה גם הופך אותנו לאנשים יותר טובים. כמו כן, לבקש עזרה מהחברים ללימודים, לא להתבייש. יש פה אוסף של אנשים נהדרים והם לגמרי עוזרים לי לצלוח את התואר".

 

שמואל לבן, סטודנט שנה שלישית בפקולטה למשפטים.

 נשוי + 4 ילדים מקסימים, והחמישי אוטוטו מצטרף: פרל-חוה בת ארבע; מאיר-צדוק בן שלוש; אריאל-פסי בן שנתיים; מור-אברהם בן שנה.

"ההורות בשילוב הלימודים היא, מחד, דבר לא פשוט – הילדים מצריכים המון אנרגיות ולא תמיד אני מצליח לתת להם את כל תשומת הלב המגיעה להם, ובמקביל גם ללימודים אני לא מצליח להקדיש זמן מספיק כמו רוב הסטודנטים בפקולטה. זה מאד מעייף ואין רגע דל. מאידך, הילדים נותנים לי מוטיבציה להצליח ולהוות עבורם דוגמא, והאהבה שאני מקבל מהם ומאשתי (ומעניק בחזרה), מספקת לי כוחות על כמו של סופרמן."

שמואל לבן

 

"עצה למתחילים?", צוחק שמואל, "תתכוננו לא לישון ארבע שנים ועדיין לשמור על קור רוח ומצוינות (שדרושות כהורה וכסטודנט, ועוד יותר כשמשלבים);

מבחינת הפקולטה, אין הנחות... בדיוק היום ביקשתי בפעם הראשונה הנחה בזה שיאפשרו לי לא להיות נוכח בקורס מסוים, ונעניתי בשלילה, למרות שאשתי מאושפזת בשמירת ההריון; ולכן אני כל היום בחודשיים הקרובים (עד הלידה) מסתובב עם הקטן, ומארבע אחר הצהריים אני עם כל ארבעת הילדים. עם זאת, יש גישה מאד חיובית של המרצים שמאפשרים להכניס תינוק לכיתה כל עוד הוא לא מפריע".

עם זאת, שמואל דואג להזכיר כי "אני מהווה דוגמא קיצונית של סטודנט שהוא גם הורה, הן מבחינת מספר הילדים והן מבחינת הגיל שלי... יכול להיות שעם פחות ילדים זה יותר קל".

 

מורג מרדכי

נשואה + 2 (תהל, בת שנה וחצי, הקטן רק נולד ועוד לא הספקנו לבחור לו שם).

סטודנטית שנה שלישית בפקולטה למשפטים ומשלבת עם מדעי המדינה.

"שילוב לימודים בפקולטה למשפטים עם חיי הורות הוא קשה ומאתגר, אבל הסיפוק מההצלחות הוא גדול יותר, כיוון שבמקרה שלנו המחירים גבוהים יותר והמאמצים גדולים יותר. בסך הכול החיים האקדמיים תורמים גם במישור האישי, ולכן יש המון תובנות שמוסקות במסגרת הלימודים ומיושמות גם בחיי המשפחה.

הפקולטה מתחשבת מאוד, ועוזרמורגת בעיקר בנגישות הנוגעת להגשות ולמבחנים".

העצה של מורג לסטודנטים שהם הורים מתחילים: "קחו את הכול באיזי – לא נולדנו לעשות את הכל בחיים בשלבים, אז גם אם השלבים מתנגשים, שווה ליהנות מהאתגר ולהפיק את המרב במקום להתאונן על הקושי".

מורג אומרת כי מבחינתה "יכול להיות שכדאי להביא ילדים כשאתה עוד סטודנט ורשאי לנהל לעצמך את הזמנים. כשהחיים דוהרים, אתה עשוי למצוא את עצמך במשרה תובענית, ולא בטוח שתהיה במסגרתה התחשבות כה גדולה בעצם היותך הורה".

 

יונתן (יוני) בראונולנד

נשוי + איתן, בן חצי שנה.יונתן

שנה שלישית בפקולטה למשפטים ומשלב עם תואר מוסמך במנהל עסקים.

"השילוב עם חיי המשפחה הוא מאתגר. צריך לדעת לנהל זמנים בצורה נכונה, שכן כל הלו"ז האישי הוא סביב דברים אחרים ולא הלימודים. אך עם זאת הלימודים חשובים. יש לקחת הכל בפרופורציה הנכונה.

טרם נתקלתי בבעיה הדורשת את עזרת הפקולטה, לכן לא ידוע לי אם הפקולטה עוזרת או לא בענייני הורות".

העצה של יוני להורה המתחיל היא "לא לחשוש, זה אפשרי ביותר על אף העיסוקים האחרים. תנהלו את זמנכם וזכרו שמשפחה זה מעל הכל".