check
שואפים ליותר | הפקולטה למשפטים

שואפים ליותר

שואפים ליותר

לא פשוט להיות סטודנט ערבי בפקולטה למשפטים. קשיי שפה, התאקלמות ותרבות שונה מציבים אתגרים מיוחדים בפני הסטודנטים הערבים במהלך הלימודים ואחריהם. מתוך כך קם פורום "שאיפות", שפעיל כבר 12 שנה ומלווה את הסטודנט הערבי בפקולטה החל מהשבוע הראשון.

 

-רננה הרמן-

 

שאיפות" הוא פורום סטודנטיאלי א-פוליטי, שהוקם בשנת 2002 ביוזמת סטודנטים ובוגרים ערבים מהפקולטה למשפטים. "אין לנו שום אינטרסים חיצוניים", אומר מוהנד סלאימה יו"ר הפורום, סטודנט בעצמו. "אנו עובדים לגמרי בהתנדבות כדי להשפיע, לשנות ולעזור לשאר הסטודנטים".

 

מוהנד, מהו הרעיון שבבסיס המרכז?
המרכז הוקם לפני כ-12 שנים ביוזמת סטודנטים ערבים בפקולטה, שראו שהממוצעים של רוב הסטודנטים הערבים נמוכים משמעותית מהישגיהם הקודמים כתלמידים מצטיינים בתיכון. בנוסף, נוצר אצלם קושי להתחבר לחיי הפקולטה החברתיים. הפורום הוקם כדי להעלות את רמת ההישגים האקדמיים שלהם, לעודד אצלם מצוינות ולשלב אותם בחיי הפקולטה האקדמיים והחברתיים.

 

מהם הקשיים העיקריים של סטודנט ערבי המגיע לפקולטה?
הקושי המרכזי הוא השפה. מבחינת רוב הסטודנטים הערבים השפה המשפטית היא "שפה רביעית", כיוון שזו עברית מאוד גבוהה. זהו גם ההסבר לפער בין הישגי הסטודנטים הערבים למשפטים לעומת הישגי הסטודנטים הערבים בפקולטות אחרות. גם בפקולטות האחרות קיים קושי, אך השפה המשפטית מהווה קושי נוסף ומיוחד. קושי זה קיים גם אצל סטודנטים יהודים, אך אצל הסטודנט הערבי הוא מועצם אף יותר.

 

בנוסף, הסטודנטים הערבים מגיעים לפקולטה בגיל מאוד צעיר, מיד אחרי התיכון. זו הפעם הראשונה שהם יוצאים מהבית לחיים חדשים ולעיר חדשה. תוך כדי ההסתגלות ללימודים הם צריכים להתמודד לראשונה בחייהם עם חיים עצמאיים מחוץ לבית ההורים.
קושי שלישי הוא החשיבה הביקורתית הנדרשת בשל אופן הלימוד בפקולטה. דרך הלימוד בפקולטה דורשת חשיבה מחוץ לקופסה, מיומנות שלא נרכשה על ידי רוב הסטודנטים הערבים. רובם הורגלו בלימודיהם בתיכון לשנן לקראת המבחן חומר מוכתב מראש, ולא לחשוב באופן עצמאי. 

 

קיימים, כמובן, גם קשיים תרבותיים. רוב הסטודנטים הערבים מתקשים להתחבר לתרבות השונה מזו שהורגלו אליה, ולכן עלולות להיווצר בעיות חברתיות והיבדלות חברתית.

 

הסטודנטים החדשים במפגש שנה א'

 

האם השאיפה לטווח הארוך היא ליצור קבוצה מגובשת ונבדלת, או להשתלב?
מטרתנו היא עידוד להשתלבות בחיי הפקולטה ובפעילויות האגודה. עם זאת, כדי להגשים מטרה זו חשוב לפעול לגיבוש פנימי בתקווה שבהמשך הוא יוביל גם לגיבוש חיצוני. לכן אנו יוזמים פעילויות שונות. כך למשל, בשנים האחרונות התקבע אצלנו מנהג לצאת אחת לשנה לטיול מחוץ לפקולטה. המטרה היא ליצור היכרות בין סטודנטים משנים שונות, ובינם לבין עורכי דין שכבר סיימו ללמוד בפקולטה. הווי זה יוצר גיבוש ורשת קשרים מאוד חשובה ותומכת, שבעתיד עשויה להקל עליהם גם להשתלב בשוק העבודה המשפטי.


אלו עוד פעילויות אתם מארגנים במסגרת הפורום?
אנו פועלים בשני מישורים. במישור החברתי אנו מארגנים טיולים וביקורים שונים. למשל, בשנה שעברה ביקרנו בבית המשפט העליון ופגשנו את השופט סלים ג'ובראן. במישור האקדמי אנו מנסים להתמקד בעיקר בשנה א'. בכל שנה, בשבוע הראשון או השני של הלימודים, מתקיים מפגש מסורתי עם סטודנטים ערבים בשנה א'. במפגש אנו מקבלים את פניהם, נותנים להם מידע לגבי פורום שאיפות, ומרגיעים אותם מהלחץ הלימודי הטבעי של השבוע הראשון בפקולטה. בסוף המפגש אנו מצמידים חונך לכל אחד מהסטודנטים, ולרוב זה מאוד מקל עליהם בתחילת דרכם בפקולטה. בנוסף, המפגש יוצר אצלם היכרות ראשונית עם שאר הסטודנטים הערבים, ולכן מועיל מאוד גם מבחינה חברתית.

 

אנו יוזמים גם הדרכות בערבית, במיוחד בקורסי החובה של שנה א'. כך, לדוגמה, התקיימו השנה כבכל שנה הדרכות בדיני חוקה, דיני חוזים ותורת המשפט. ההדרכות מועברות על ידי חברי פורום שונים. חלקם סטודנטים משנים מתקדמות וחלקם עורכי דין צעירים בוגרי הפקולטה.

 

בנוסף, עורך הפורום כארבעה ערבי עיון בשנה, שבהם מזמינים אורח מן החוץ ומדברים בכל פעם על נושא משפטי מסוים. המטרה היא לעודד את הסטודנטים לחשוב בצורה ביקורתית ואף להרחיב את הידע שלהם על דברים חדשים שלא נלמדים בפקולטה. האורחים בערבי העיון הם מהבולטים בעולם המשפט ומעוררים התלהבות רבה בקרב הסטודנטים. למשל, בערבי העיון האחרונים הזמנו את ד"ר רפעאת עזאם מהמרכז הבין-תחומי בהרצליה ואת עו"ד ג'ואד בולוס. גם פרופ' מיכאיל קרייני ואחמד נאטור, מרצים בפקולטה, הוזמנו לערבי עיון שונים, ובאחת הפעמים אף ביקרנו בעיר העתיקה בביתה של פרופ' נאדירה שלהוב, מרצה בפקולטה גם היא.

 

יש לנו גם ביטאון משלנו – ביטאון "שאיפות" הוא ביטאון שנתי היוצא בשפה העברית. באמצעות הביטאון אנו מעודדים סטודנטים ערבים לכתוב ברמה משפטית ולהביע את דעותיהם בנושאים משפטיים שונים. כך, הסטודנטים מפתחים ומשפרים את השפה והכתיבה המשפטית שלהם.

 

אם עולה הצורך, הפורום גם מייצג את הסטודנטים הערבים מול הפקולטה. למשל, לקראת חגים אנו מתערבים ומשיגים פטור אם נוצרת בעיה של רישום נוכחות. חשוב לי להדגיש שהפקולטה מאוד תומכת ומסייעת. זו השנה הרביעית שלי בפורום, כך שיצא לי לעבוד מול שני דיקנים שונים – בעבר פרופ' ברק מדינה וכיום פרופ' יובל שני – ומשניהם קיבלתי תמיד תמיכה ועידוד. הם מברכים על כל יוזמה שעולה, ותומכים כספית ומנטלית. אני חושב שזאת אחת הסיבות העיקריות לכך שהפורום עדיין קיים.

 

הטיול המסורתי שמארגן הפורום מידי שנה לסטודנטים ערבים בפקולטה

 

האם זכורים לך סיפורי הצלחה מיוחדים?
אספר לך על סיפור הצלחה חדש – השנה החלטנו לשים דגש על עזרה לסטודנטים ערבים בשנה ג' בשלב סגירת ההתמחויות. בכל שנה הסטודנטים הערבים מתקשים לסגור מקומות התמחות דרך יריד ההשמה. הניסיון מלמד שבשנים קודמות רובם לא הצליחו להתקבל למשרות דרך יריד ההשמה שמארגנת הפקולטה. לכן החלטנו השנה לפעול לשינוי המצב. קיימנו פגישה של הסטודנטים עם פרופ' יואב דותן האחראי מטעם הפקולטה על יריד ההשמה. בנוסף, ארגנו פאנל התמחות המיועד לסטודנטים הערבים בלבד. הגיעו עשרה עורכי דין ומתמחים צעירים ערבים, רובם בוגרי הפקולטה העובדים בתחומי משפט שונים. כל אחד מהם סיפר על החוויות שלו וענה על שאלות המועמדים להתמחות. הפאנל זכור לנו כאירוע מוצלח במיוחד. בעקבות ההכנה שלנו הסטודנטים עברו תהליך והגיעו לראיונות בטוחים בעצמם, ומוכוונים לתחומי המשפט המתאימים להם. הם עברו גם הכנה לקראת ההתנהלות בראיונות עצמם. בסופו של דבר, רובם המוחלט באמת סגר התמחות במקום שרצה, מקומות מאוד מכובדים בתחום המשפט. לדעתי, פורום שאיפות היה אחד הגורמים להצלחה הזו.

 

באופן כללי, כך מדגיש סלאימה, העובדה שהפורום עדיין קיים אינה מובנת מאליה. בפורום חברים שבעה סטודנטים ושני עורכי דין בוגרי הפקולטה. כולם עובדים בהתנדבות, תומכים ומקדישים מזמנם מרצונם החופשי. כולם יצירתיים ואוהבים עשייה ותרומה חברתית. עצם הקיום של הפורום מרשים בעיקר משום שאין אף גורם חיצוני הדואג שהפורום ימשיך להתקיים. הפורום מוכיח כבר 12 שנים את הרצון הטוב והאמונה של חבריו, וכנראה גם את החשיבות והתרומה שלו לסטודנטים הערבים בפקולטה.

 

מפגש עם שופט בית המשפט העליון סלים ג'ובראן